MTB Street Race tijdens Gouden Pijl

EMMEN - Naast wegwielrennen zijn er dit jaar voor het tweede jaar tijdens de Gouden Pijl op zondag 4 augustus ook andere disciplines op de fiets te zien. Zo strijden de mountainbikers op het Raadhuisplein bij de Streetrace om punten voor het Klassement Streetracecompetitie Noord-Oost Nederland.


Het bestuur van de Gouden Pijl krijgt voor de organisatie van deze wedstrijden assistentie van Arend Barkhuis uit Norg. Deze laatste organiseert al voor het 5e jaar de Streetracecompetitie Noord-Oost Nederland die in 2019 over 8 wedstrijden gereden wordt. Eerder waren er al races in Oldebroek (27 april), Havelte (29 mei), Nijeveen (17 juni), Ruinen (23 juni), Ruinerwold (24 juni) en Norg (7 juli). Emmen is de zevende in de rij, waarna de finale volgt in Franeker op 22 september.

Er zijn verschillende categorieën. In de Jeugdklasse, van 8 tot en met 14 jaar, mag iedereen meedoen op een ATB-fiets en met helm. De KNWU verstrekt hiervoor een daglicentie. Er is een vrije inschrijving. In de damesklasse, vanaf 15 jaar, rijden vrije inschrijvers en licentierijders samen. Vervolgens is er een Funklasse heren vanaf 15 jaar voor vrije inschrijvers en tot slot een Licentieklasse heren vanaf 15 jaar.

Er moet aardig wat gefietst worden. De jeugdwedstrijden duren circa 25-30 minuten, die van de dames 50 minuten en de heren zijn een vol uur in de baan. De hindernissen in het 1200 meter lange parcours zijn ook niet mals. Er wordt een kombocht gebouwd en een pumptracht (4 hobbels achter elkaar). Op het plein wordt een aanhanger met oprijplaat geplaatst met een pallethindernis aan de achterkant naar beneden. Een beetje ervaren rijder springt over de aanhanger heen, aldus een enthousiaste Barkhuis.

Van de trappen bij het gemeentehuis wordt eveneens een hindernis gemaakt. De trap wordt hiertoe verbreed met pallets. En voor de terrassen en de winkels komt een strook met bochten en behendigheidsobstakels. Volgens Barkhuis wordt het een mooi parcours, een echte cityrace! Het is een hele uitdaging voor de parcourbouwers om er wat van te maken tussen het podium, het publiek, de terrassen, het water en de al aanwezige obstakels in.

Streetrace bestaat al een aantal jaren. De sport is ontstaan in Noord-Brabant. Arend Barkhuis bezocht met zijn zoon enkele wedstrijden daar. Toen het organiseren van een criterium vanwege een tegenvallend aantal deelnemers in Norg niet meer ging, zijn ze streetraces begonnen. De belangstelling voor wegwielrennen neemt af onder de jeugd. Het streetracen steeg in populariteit. Steeds meer wielerverenigingen nemen deze discipline op als onderdeel van de club.

Er zijn veel voorbeelden van mountainbikers en veldrijders die later de weg op zijn gegaan met een racefiets. Neem Peter Sagan, hij is wel de bekendste. Maar ook Lars Boom is een goed voorbeeld.

De wedstrijden op het Raadhuisplein beginnen om 12.00 uur en duren de hele middag. Inschrijven kan via www.streetracecompetitie.beesports.nl en op de dag zelf bij het secretariaat op het Raadhuisplein.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda