FC Emmen heeft wonder nodig in Nijmegen

EMMEN - FC Emmen heeft het eerste deel van het tweeluik tegen NEC Nijmegen met 3-1 verloren. Een resultaat dat weinig hoop biedt voor de return aanstaande zondag. Van opgeven is echter geen sprake aldus trainer Dick Lukkien. ,,Natuurlijk wordt het een hele lastige opgave. Maar we blijven vechten voor onze kans.”

Het sprankje hoop dat FC Emmen nog koestert is vooral gebaseerd op de prima eerste helft die met 1-0 werd afgesloten maar de 2-0 had ook gemakkelijk kunnen vallen. In de tweede helft zag het spelbeeld er echter anders uit met een dominant NEC.

De eerste klap is een daalder waard luidt een aloud gezegde en dat was zeker van toepassing op FC Emmen. Het duel tegen NEC Nijmegen was vier minuten en een seconde oud toen de thuisclub op voorsprong kwam. Een aanval uit het boekje dat de Nijmegenaren totaal verraste. Issa Kallon stond mede aan de basis en uit zijn voorzet knalde Alexander Bannink fraai in. De schrik zat er goed in bij de gasten die pas na een half uur spelen tot een kansje kwamen. FC Emmen speelde achterin de bal vaak rond om dan met lange ballen de spitsen aan het werk te zetten.

Dat ging best goed en met wat meer geluk had een grotere voorsprong er na een helft spelen best ingezeten. Cas Peters kopte in de 20e minuut voorlangs na een voorzet van Gersom Klok. Peters werd nog een keertje in de zestien van de bal gezet en zes minuten voor tijd schoot Gersom Klok diagonaal in maar de bal ging voorlangs en naast. NEC begon pas in het laatste kwartier wat meer pressie uit te oefenen met aan de rechterkant de gevaarlijke Jay-Roy Grot. Het leidde tot drie hoekschoppen in de slotfase maar daarbij bleef het.

NEC begon de tweede helft met FC Emmen behoorlijk onder druk te zetten. De Emmenaren kwamen er nauwelijks meer uit en binnen tien minuten werd ook de gelijkmaker afgedwongen. Een diagonaal schot van Gregor Breinborg was doelman Dennis Telgenkamp te machtig. Na een kwartiertje vocht FC Emmen zich echter terug in de wedstrijd wat ook door het publiek werd gewaardeerd. Er klonk zelfs een ‘sta op als je voor Emmen bent’ door het stadion wat voor Drentse begrippen ongekend is.

De werklust werd echter niet beloond, integendeel want Jay-Roy Grot schoot van net buiten de zestien de eredivisionist naar een 1-2 voorsprong. Trainer Lukkien probeerde het tij te keren met drie wissels. De na de pauze niet effectieve Issa Kallon werd vervangen door Kai Huisman en Oguzhan Turk moest zijn plaats afstaan aan Henk Bos. Kansen voor de Emmenaren kwamen er echter niet meer. Ook de inbreng van Genero Zeefuik sorteerde geen effect en kort voor tijd werd het nog 1-3 door de Nijmeegse invaller Taiwo Awoniyi.

,,We speelden een goede eerste helft”, oordeelde Dick Lukkien. ,,We mikten op de snelheid van Cas Peters en Issa Kallon en werden ook nog in het zadel geholpen met een snelle goal. We hadden controle met goed voetbal en hadden met die kopbal van Cas Peters ook op 2-0 kunnen komen. In de tweede helft waren we minder vast aan de bal en kwamen daardoor niet onder de druk uit. Dat betekent echter niet dat je de goals gemakkelijk moet weggeven en dat gebeurde wel. Jammer maar van opgeven is geen sprake.”

FC Emmen-NEC Nijmegen 1-3. 5. Bannink 1-0, 54. Breinburg 1-1, 68. Grot 1-2, 89. Awoniyi 1-3. Scheidsrechter: Lindhout. Gele kaart: Turk (FC Emmen), Golla (NEC Nijmegen). Toeschouwers: 4969.
FC Emmen: Telgenkamp; Aslan, Lima, Siekman, Loen, Klok, Olijve (84. Zeefuik), Bannink, Turk (78. Bos), Peters, Kallon (78. Huisman)..
NEC Nijmegen: Delle; Burnet, Golla, Dumic, Heinloh, Breiburg, Messaouid, Von Haacke, Groenevelt (87. Rayhi), Mayi (60. Awoniyi), Grot.