Valtherboys boekt een magere winst tegen Sint Jacob.

SINT JACOBAPAROCHIE - ValtherBoys moest afgelopen zondag afreizen naar Sint Jacobaparochie om te spelen tegen V.V .Sint Jacob. De laatste twee wedstrijden in hun competitie in de vijfde klasse B waren gewonnen en zij waren al verzekerd van en periode titel en deze combinatie zorgde ervoor dat ze deze middag tegen het onbekende ValtherBoys mochten aantreden.

Dat telde natuurlijk evenzo goed voor ValtherBoys. Sint Jacob kon geschiedenis schrijven als het weer zou kunnen promoveren naar de vierde klasse. Dat was voor het laatst in de beginjaren 60. Trainer Hans Lutjens moest deze middag twee belangrijke spelers missen wegens een andere sport die in Friesland enorm populair is in deze hoek van de provincie en dat is het kaatsen.

Vanaf het eerste fluitsignaal liet ValtherBoys er geen gras overgroeien en gaf meteen vol gas richting doel tegenstander. Dit gaf niet meteen het gewenste resultaat maar Sint Jacob was gewaarschuwd. De thuisploeg had zijn huiswerk goed gedaan want de twee topschutters aan ValtherBoys zijde werden nadrukkelijk in de gaten gehouden. Toch konden ze het niet voorkomen dat Tommy van Rijswijk in de 28e minuut zijn specialiteit ten toon spreidde, net buiten de zestien krulde hij de bal op een schitterende wijze over keeper Jurjen Westra heen en deze dan ook volslagen kansloos achter te laten.

Vier minuten later gaat Dennis Middeljans samen met Tommy van Rijswijk en combinatie opzetten en dit eindigt in een corner voor ValtherBoys. De scherpe voorzet van Dennis Middeljans uit deze actie word door Sijbrand Wijnstok verwerkt tot corner. Uit deze corner schiet Ward Hermans via de lat net over. Sint Jacob weet zich in deze fase van de wedstrijd geen enkele kans te creëren. Met veelal harde overtredingen wordt het spel van ValtherBoys ontregeld. Scheidsrechter Keuter moet dan ook een aantal keren vermanend optreden.

Was ValtherBoys de eerste 45 minuten de sterkste, in het tweede deel was het Sint Jacob die alles of niets speelde. De verdediging stond onder aanvoering van Yordi Vos deze middag echter sterk en Sint Jacob wist geen doorbraak te forceren. ValtherBoys had moeite om het spel weer naar zich toe te kunnen trekken, Nick Hulshof, Gertjan Webers en Ward Hermans hadden nog de beste mogelijkheid in de 65e minuut om de score naar 0-2 te kunnen schieten. Ward Hermans zijn inzet was echter een makkelijke prooi voor de keeper van Sint Jacob.

Ondanks de druk die Sint Jacob zette duurde het tot de 73e minuut voordat het echt gevaarlijk werd. Mattin Visser de rechtsback van Sint Jacob stoomde mee op naar voren en zijn schot ging rakelings voorlangs. Dit was ook het enigste wapenfeit van Sint Jacob ondanks het veldoverwicht in de tweede helft. Nog een tweetal keren komen zij gevaarlijk door maar worden dan teruggefloten wegens buitenspel. Na 90 minuten vind Scheidsrechter Keuter het genoeg en blaast af. Donderdag a.s moet ValtherBoys het thuis afmaken.

Tommy van Rijswijk in duel met Mattin Visser (foto Bert Tibbe)