FC Emmen onfortuinlijk tegen Fortuna Sittard

EMMEN - FC Emmen blijft ook na vier wedstrijden ongeslagen maar het derde gelijke spel op rij, deze keer zonder doelpunten, was natuurlijk niet datgene waarop de ploeg mikte. Maar het zat bepaald niet mee tegen de Limburgse formatie. Drie keer het aluminium geraakt, een strafschop gemist en een niet terechte rode kaart voor Cas Peters: dat was de oogst van een regenachtige avond.

Fortuna Sittard komt de laatste jaren in Emmen uitstekend voor de dag. Van de vorige tien duels in Emmen wonnen de Limburgers er vijf, naast drie gelijke spelen en slechts twee overwinningen voor de thuisploeg. Maar na een helft spelen kon toch niet echt van een grote Limburgse dreiging worden gesproken. De wedstrijd werd voornamelijk door FC Emmen gedicteerd maar op het punt van de afwerking zat het niet echt mee. Zoals na een dik half uur spelen toen Youri Loen een vrije trap lanceerde die het eindstation op de paal vond. Daarvoor waren er wat kansjes van lichter kaliber geweest voor Cas Peters die de laatste tijd het fortuin niet aan zijn zijde heeft. Kort na die bijna gelukte vrije bal van Loen schoot hij voorlangs, even later gevolgd door een poging van Alexander Bannink die tot hoekschop werd omgebogen. De eerste helft eindigde aldus zonder doelpunten, FC Emmen had de mogelijkheden laten liggen terwijl ortuna ze eigenlijk niet had gehad.

FC Emmen begon na de pauze met meer pressie uit te oefenen wat de gasten natuurlijk in de omschakeling ook mogelijkheden zou kunnen bieden. Maar na vijf minuten spelen was de thuisclub toch dicht bij de openingstreffer en opnieuw via vrije trappenspecialist Youri Loen die zijn schot nu via de dwarslat over zag gaan. Het duel werd leuker want Fortuna kreeg ook de eerste grote kans via Saddiki maar die vond Dennis Telgenkamp op zijn weg. Twee minuten later had FC Emmen echt op voorsprong moeten komen toen Bannink vrij spel kreeg maar alleen voor doelman Santos de paal raakte: de derde keer dat het ‘houtwerk’ Emmer succes in de weg stond.

Michiel Hemmen hield het zeventig minuten vol. De combinatie met Cas Peter liep nog niet altijd gesmeerd, op een vlotte aanval in de zevende minuut van de wedstrijd na toen Hemmen een steekbal op Cas Peters gaf die vervolgens op de Sittardse goalie stuitte. Hemmen werd vervangen door Anco Jansen die eerder in de week een halve wedstrijd in de beloften had gespeeld. Ondanks het gebrek aan goals was het verre van een saai duel want het tempo lag hoog en ook Fortuna ging voor de winst.

Die winst lag voor de thuisploeg tien minuten voor het einde voor het grijpen toen Cas Peters, die door Wessel Dammers onderuit was gehaald, een strafschop verdiende. Peters blesseerde zich daar bij maar was eigenlijk de vaste penalty nemer. Hij moest buiten de lijnen worden behandeld en Anco Jansen nam nu resoluut de taak op zich om FC Emmen aan een voorsprong te helpen. De routinier kwam echter niet verder dan een slecht geplaatste inzet, bijna recht in de handen van de Portugese doelman Miguel Santos.

De slotfase zorgde voor een dieptepunt wat FC Emmen betrof wat drie minuten voor het einde werd tot verrassing van velen inclusief Cas Peters zelf de Emmer aanvalsleider een rode kaart voor gehouden. Er ging een lichte overtreding op Askovic aan vooraf wat een rode kaart echter niet wettigde. Protesten helpen meestal niet en dat kostte Anco Jansen ook nog een gele kaart. De slotfase, inclusief vier extra minuten, (FC Emmen) was boeiend met FC Emmen in de hoofdrol. Het dwong een aantal hoekschoppen af en bezienswaardig was een knal van Youri Loen ineens wat echter niet meer dan een corner opleverde.

Trainer Dick Lukkien: ,,Dat mag je ons verwijten natuurlijk, we moeten veel dodelijker in de afwerking zijn. Wat die rode kaart voor Cas Peters betreft: ronduit belachelijk.’’

FC Emmen-Fortuna Sittard 0-0. Scheidsrechter: C. Mulder. Rode kaart: 87. Peters (FC Emmen). Gele kaart: Ben Moussa, Jansen (FC Emmen), Vidigal (Fortuna Sittard). Toeschouwers: 2267.

FC Emmen: Telgenkamp; Bijl, Veendorp, Veldmate, Bakker, Klok, Ben Moussa (75. Chacon), Loen, Peters, Bannink, Hemmen (70. Jansen).
Fortuna Sittard: Santos; Ospitalieri, Dammers, Schuurs, Braun, Dianessy, Saddiki, Smeets, Askovski, Stokkers, Semedo (66. Vidigal).

Karakteristieken: FC Emmen-Fortuna Sittard:
Balbezit: 55-45%
Doelpogingen: 12-3
Schoten op doel: 6-2
Schoten naast: 6-1
Vrije trappen: 13-14