HZOD scoort met talentvolle scheidsrechters

EMMEN/REGIO - De scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid-Oost Drenthe (HZOD) maakt sier met een uniek ontwikkelingstraject voor jonge veelbelovende scheidsrechters. Naast de reguliere rapportage en begeleiding vanuit de KNVB, wil de HZOD beloftevolle scheidsrechters extra begeleiding bieden.

‘Ontdekken van talent is een vak, maar talent behouden en ontwikkelen is een kunst. Dat vraagt om maatwerk. Doelstelling is om onze groep veelbelovende scheidsrechters zo intensief mogelijk te ondersteunen. Het ultieme doel is om ze in de nabije toekomst zo hoog mogelijk te laten fluiten’, zegt voorzitter Theo Hein van HZOD.

Tijdens het opleidingstraject speelt mentaliteit volgens Hein een hele belangrijke rol. ‘Arbitrage is een schitterende hobby, maar ook een pittige klus. Echte talenten zijn diegenen die het graagst willen. Dat gevoel zit vaak heel diep. Als scheidsrechter moet je een ontwikkeling willen doormaken. In jezelf willen investeren.’ Het ontwikkeltraject van HZOD is volgens Hein dan ook geen speeltuin waarin nog niet al teveel van de jonge arbiters wordt verwacht. ‘Het is een kweekvijver van echte gemotiveerde beloftevolle scheidsrechters. Zij laten zich vooral kenmerken door de voldoening en het plezier dat ze halen uit het zijn van scheidsrechter. Ze willen zich constant verbeteren en het beste zijn in wat ze doen’, aldus Theo Hein.

De ervaren coaches van de HZOD zullen de scheidsrechters uit het ontwikkeltraject minimaal vier keer in het seizoen bezoeken. ‘Er wordt een coachverslag gemaakt en de scheidsrechter maakt op zijn beurt een zelfreflectieverslag. Zelfreflectie noemt Hein voor een scheidsrechter van essentiële betekenis. ‘De opdracht is: kijk je naar jezelf en beoordeel jezelf op het functioneren. En dat kan op alle fronten en op alle facetten. Het gaat er niet om dat de scheidsrechter dat negatief doet of alleen positief, het gaat erom dat hij naar zichzelf kijkt. Als een scheidsrechter doelen heeft gesteld kan hij beoordelen of op weg naar die doelen is. Het is goed om af en toe naar jezelf te kijken en te zien hoe ver je bent, waar je staat, wat je zou kunnen veranderen om het nog beter te maken. Scheidsrechters zonder zelfreflectie hebben nooit zelf oorzaak aan wat er fout gaat, het ligt altijd aan de ander.’

Scheidsrechterbegeleider Herman Harmers is erg enthousiast over het traject. Vorig jaar hebben wij gezien dat vrijwel alle deelnemers zijn gepromoveerd. Dit seizoen proberen wij dit resultaat op 100% te krijgen. ‘De begeleiding vanuit de KNVB staat geheel los van de coaching van de COVS. Het zijn gescheiden verantwoordelijkheden en onze rol is vooral gericht op extra ondersteuning.


Onderste rij van links naar rechts:De Scheidsrechters Jens Rutgers, Kevin Moed, Rick Boxem, Mika Assen, Bart Zinger, Jeffrey Lubberts, Bovenste rij de Coaches van links naar rechts Body Stundebeek, Harrie Kuipers, Herman Harmers, Jan Keen, Herman Wesseling, Wubbo Warrink. Op de foto van Robert Bruining ontbreken Klaas Pol, Fred Jansen en Matthijs de Raad.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda