FC Emmen toont karakter en neemt punt mee

NIJMEGEN - FC Emmen heeft de ongeslagen status behouden hoewel daarvoor opnieuw een gelijkspel nodig was: het vierde op rij. Maar dat mocht in dit geval niet deren wat na 92 minuten voetbal stond het nog 1-0 en leek NEC de buit binnen te hebben Het laatste woord was echter aan FC Emmen verdediger Nick Bakker de in de tweede minuut van de extra tijd de 1-1 binnenschoof.

Bij NEC was de druk de afgelopen dagen behoorlijk opgevoerd want een tweede echec zoals een

week eerder tegen FC Den Bosch was volledig uit den boze. Om optimaal voorbereid te zijn was zelfs een spion naar de training van FC Emmen gestuurd. FC Emmen kreeg die goede voorbereiding in de beginfase te bespeuren want de stormbal kon al snel worden gehesen.

Al in de derde minuut leidde het openingsoffensief van de gastheren tot een strafschop toen Hilal Ben Moussa een bal te traag wegwerkte en bij de herstelpoging een strafschop veroorzaakte. Arnout Groeneveld dacht het karweitje te kunnen klaren maar FC Emmen goalie Dennis Telgenkamp dacht er anders over en keerde de inzet van elf meter. De bui was daarmee nog niet over want in de aansluitende hoekschop kopte Ted van der Pavert via de lat over.

De kopbal van Ted van de Pavert (4) mist maar net het doel van FC Emmen. FC Emmen had vooralsnog weinig in de melk te brokkelen en de openingsscore halverwege was dan ook niet verrassend hoewel wel te vermijden. Rechtsback Guus Joppen kon ongehinderd naar binnen trekken en uit zijn pass scoorde Jari Schuurman simpel de 1-0.

In de slotfase van de eerste helft veranderde het beeld langzamerhand. FC Emmen zette goed druk en kwam ook tot een
aantal goede kansen. Een inzet van Glenn Bijl na een prima aanval eindigde in een hoekschop. Drie minuten voor de pauze kopte Jeroen Veldmate in het Nijmeegse strafschopgebied door op Cas Peters die ook zijn schot tot hoekschop zag omgebogen.

Na de doelwisseling tok FC Emmen de lijn van net voor de thee door en in de eerste tien minuten kwam NEC nauwelijks uit de eigen helft. Er kwamen twee kansjes voor vrije trappen specialist Youri Loen maar de eerste was te zwak ingeschoten en de tweede, uit minder goede positie, ging voorlangs het NEC doel. Trainer Dick Lukkien vond na een uur de tijd om Anco Jansen in te brengen waarvoor Alexander Bannink moest wijken.

Het Emmer offensief was echter geluwd en in de komende minuten was er een hoofdrol voor Dennis Telgenkamp weggelegd. De Emmer sluitpost redde drie keer in vier minuten tijd en hield daarmee zijn ploeg in de wedstrijd. Het restant moest worden afgewerkt zonder de medewerking van Jeroen Veldmate die zich geblesseerd moest laten vervangen door Josimar Lima. De derde Emmer wissel was voorbehouden aan Omran Hayday die daarmee zijn debuut in het betaalde voetbal maakte.

Het duel bleef boeien met twee ploegen die aan elkaar gewaagd waren. Wat perspectief voor aanstaande dinsdag biedt wanneer de return in Emmen op het programma staat. Dan in het kader van de KNVB beker. FC Emmen leek ondanks het goede spel toch tegen de eerste nederlaag van het seizoen op te lopen. Maar in de tweede minuut van de extra tijd gebeurde het kleine wonder toch.

Uitgerekend Nick Bakker die zeker niet zijn beste wedstrijd van het nog prille seizoen speelde, schoot de gelijkmaker binnen na een voorzet van Youri Loen. Het Nijmeegse publiek dat de hele wedstrijd achter de ploeg had gestaan en voor Jupiler League begrippen schitterende ambiance zorgde, was laaiend. Bij FC Emmen publiek en selectie was de stemming precies omgekeerd. Bij eerdere gelijke spelen voelde zich men vaak te kort gedaan maar deze keer heerste er voldoening.

NEC Nijmegen-FC Emmen. 1-1. 24. Schuurman 1-0 Scheidsrechter; Blom. Gele kaart: Loen (FC Emmen).
Toeschouwers: 9550.
NEC Nijmegen: Smits; Verdonk, Golla, Joppen, Groenevelt, Breinburg, Dijkstra, Schuurman
(70.Kadioglu), Braken, Rayhi.
FC Emmen; Telgenkamp; Bijl, Veendorp, Veldmate (65. Lima), Bakker, Chacon (78. Haydary), Ben
Moussa, Loen, Peters, Bannink (60. Jansen), Klok.

Morele winnaar

Bij FC Emmen trainer Dick Lukkien kon na afloop er een lach af. Een gelijkspel stemt doorgaans niet tot vrolijkheid maar het in Nijmegen behaalde punt voelde toch heel anders aan. ,,Alleen in de beginfase werden we overlopen en bleven door die gestopte strafschop overeind. Daarna kwamen we prima in de wedstrijd en Cas Peters had de 1-1 op de schoen. Na de pauze gingen we door met waarmee we voor de pauze waren geëindigd. Dat we uiteindelijk door Nick Bakker na aangeven van Youri Loen gelijk maakten, was verdiend. We zijn de morele winnaar van dit duel.”

NEC collega Adrie Bogers was minder opgewekt. ,,Voor de rust hadden we al op 2 of 3-0 kunnen staan. Maar FC Emmen is een goed voetballende ploeg en de wedstrijd kon vervolgens alle kanten op. Ik heb toch goede dingen gezien die we kunnen doortrekken naar aanstaande dinsdag.” Waarmee hij doelde op de bekerkraker van aanstaande dinsdag in de JENS Vesting.