FC Emmen blijft volharden in gelijkspelen

DOETINCHEM - Ruim een uur lang leek het er op dat FC Emmen een punt achter de reeks gelijke spelen zou zetten. De Emmenaren moesten nog een dikke twintig minuten een 2-0 voorsprong zien vast te houden maar het mocht weer niet zo zijn. In een zinderende slotfase kwam De Graafschap alsnog langszij maar in de extra tijd had FC Emmen toch nog het laatste woord kunnen krijgen. Twee opgelegde kansen werden echter niet benut zodat het zesde gelijke spel op rij een feit werd.

FC Emmen trainer Dick Lukkien was van de gebaande paden afgeweken door met een vijfmans verdediging voor de dag te komen. Keziah Veendorp, Josimar Lima en Jeroen Veldmate stonden centraal, tenminste bij balbezit van de tegenstander. Omdat de thuisclub zich door deze opstelling gedwongen voelde om een mannetje extra naar de frontlijn te sturen ontstond er ruimte voor de Emmer voorwaartsen. Het plan werkte wonderwel. FC Emmen gaf in de eerste helft geen enkele kans weg terwijl het zelf enkele malen razendsnel counterde. Zo na een kwartier spelen toen na uitstekend werk van Gersom Klok spits Cas Peters een grote kans kreeg maar het duel met doelman Filip Bednarek verloor.

Er was een mooie kans uit een vrije trap vanaf zeventien meter op een ideale positie voor specialist Youri Loen maar die was er helaas niet bij. Jeroen Veldmate nam waar maar mikte over de kruising. Veldmate speelde vijf minuten later een geweldige rol bij de totstandkoming van de 0-1. Hij stuurde een lange bal vanaf de eigen helft richting Alexander Bannink. Laatstgenoemde kapte zich vrij in de zestien en passeerde doelman Bednarek. Een fraaie goal en bovendien een dik verdiende voorsprong die tot teleurstelling van de aanhang van de thuisclub mee de rust werd ingekomen.

De Graafschap begon de tweede helft met meer druk te zetten. De Emmenaren kwamen de eerste zes minuten dan ook niet van de eigen helft af.

Bovendien kreeg de ploeg een tegenvaller te verstouwen toen Alexander Bannink na een blessurebehandeling in de 51e minuut afhaakte. Hij had in de dagen er voor last van een griepje gehad en werd uit voorzorg gewisseld was de uitleg van Dick Lukkien. De lijst met wisselspelers voorspelde echter weinig goeds. Afgezien van good-old Peter van de Vlag zat er louter onbespoten groente op de bank. Zeven wisselspelers waarvan drie nog hun debuut moesten maken, waaronder eerstejaars onder 19 spits Thijs Dallinga. Alle bij elkaar opgeteld kwam het septet tot een ervaring van 107 speelminuten.

Lukkien stuurde de Limburgse Afghaan Omran Haydary de wei in. Een ruwe diamant met een enorm loopvermogen die na dik een uur spelen het hoogtepunt tot dusver in zijn loopbaan beleefde door uit een door Keziah Veendorp opgezette counter koelbloedig de 0-2 te scoren. Drie punten uit Doetinchem mee naar huis nemen kwam steeds dichterbij.

Het gevoel van ‘kat-in-het-bakkie, bij FC Emmen duurde echter exact twee minuten toen Sjoerd Ars van dichtbij doelman Dennis Telgenkamp passeerde: 1-2. Opgejaagd door het publiek ging De Graafschap op zoek naar meer. FC Emmen wankelde, het balbezit in de tweede helft was zelfs 61-39 procent in het voordeel van de thuisclub, en moest in de 77e minuut dan ook de gelijkmaker toestaan. Gelet op het overwicht van de Doetinchemmers in de tweede helft was het nakende zesde achtereenvolgende gelijke spel van FC Emmen zo gek nog niet, maar het was oppassen geblazen.

Doelman Telgenkamp verhinderde met een prima redding in de 82e minuut de 3-2. FC Emmen kwam amper meer van de eigen helft af ook al omdat het uitverdedigen van de voor rust zo superieure verdediging erg onzorgvuldig gebeurde. In de tweede van vier minuten extra tijd had FC Emmen alsnog een unieke kans op de winnende treffer. Glenn Bijl kwam vrij voor de goal te staan maar tot afgrijzen van alles wat FC Emmen was tikte hij de bal naast de staander. En hetzelfde overkwam vervolgens ook nog Omran Haydary die iets te ver naar de zijkant werd verdrongen en doelman Bednarek niet kon passeren. FC Emmen verzuimde aldus De Graafschap de genadeklap toe te dienen.

FC Emmen-De Graafschap 2-2. 33. Bannink 0-1, 66. Haydary 0-2, 68. Ars 1-2, 77. Van den Hurk 2-2. Scheidsrechter: Martens. Gele kaart: Tutuarima, Receveur, Sven Nieuwpoort, Diemers (De Graafschap), Bannink, Ben Moussa, Klok, Haydary (FC Emmen). Toeschouwers: 7671.

De Graafschap: Bednarek; Tutarima, Diemers, Sven Nieuwpoort, Abena, Receveur (46. El Jebli), Driver, Van Overbeek (74. Lars Nieuwpoort), Van den Hurk, Ars, Van Mieghem.

FC Emmen: Telgenkamp; Bijl, Veendorp, Lima, Veldmate, Bakker, Chacon, Ben Moussa (86. Huizing), Klok, Bannink (51. Haydary), Peters.