Bekeravontuur FC Emmen eindigt in Almelo

ALMELO - FC Emmen is door Heracles Almelo uit het bekertoernooi geknikkerd. De uitslag (6-2) was wellicht iet wat aan de hoge kant maar de leider in de tweede periode van de Jupiler League was vooral in defensief opzicht bijzonder kwetsbaar, wat de Almeloër Oussama Tannane de dag van zijn leven bezorgde omdat hij liefst vijf maal mocht scoren.

Er was vooraf gespreksstof te over rond de bekerkraker Heracles Almelo-FC Emmen. Zo over de onrust in en rond het Polman stadion: de thuisbasis van de hekkensluiter in de eredivisie. Onderaan in het voetbalwalhalla, de aankondiging dat het elftal wijzigingen zou ondergaan na de nederlaag tegen Willem ll en het plotselinge bericht dat de selectie van Heracles van 32 naar 23 spelers zou worden ingekrompen. Maar de meest besproken man was toch wel Wout Weghorst.

De bij FC Emmen niet gewilde spits was uit op een sportieve revanche op zijn voormalige werkgever waar hij in interviews o.a. een gebrek aan professionalisme had geconstateerd, maar verzuimde op de wedstrijddag op tijd voor de team maaltijd te komen. Hij kwam een half uur te laat aan tafel en dat was voor trainer John Stegeman aanleiding om de spits van Jong Oranje op de bank te laten beginnen.

De afwezigheid van Weghorst voelde bij Heracles echter niet direct als een gemis. Binnen een half uur stond de ploeg uit Almelo al op een 2-0 voorsprong met Oussama Tannane tot twee maal toe als scherprechter. Hij profiteerde van de ruimte die de poreuze Emmer defensie bood. Eerst haalde hij vanaf een meter of twintig onhoudbaar uit na slecht wegwerken van de Emmer verdediging.

Tien minuten later bleek Tannane sneller te zijn dan Luis Pedro en haalde voor de tweede maal de trekker over. Wat veldspel betreft was FC Emmen daarvoor zeker niet minder geweest, maar nam achterin te veel risico. Na ruim een half uur leken de kansen voor FC Emmen te keren toen Tim Siekman fraai inkopte uit een vrije trap van Sander Rozema en de stand op 2-1 bracht.

De 2-1 bracht niet direct rust bij FC Emmen want amper een minuut later was Oussama Tannane de Emmer verdediging opnieuw te vlug af en scoorde zijn derde treffer van het zo langzamerhand heerlijk bekeravondje. FC Emmen ging echter niet bij de pakken neer zitten. Het ging steeds beter voetballen en kreeg daarvoor in de 39e minuut de beloning in de vorm van de 3-2 die op naam van Alexander Bannink kwam.

Op slag van rust kreeg Bannink nog een tweede mogelijkheid maar die werd tot hoekschop verwerkt zonder dat het iets opleverde. Het was de afsluiting van een boeiende eerste helft waarin Heracles het klassenverschil soms leek waar te maken maar FC Emmen wenste niet te buigen.

De tweede helft begon niet eens zo slecht voor FC Emmen. Een doorbraak van Cas Peters kon met veel moeite nog tot hoekschop worden verwerkt en een kopbal van Roland Bergkamp miste het doel maar net. Maar tussen de 64 en 66e minuut ging het mis voor de Emmenaren. De net ingevallen Bryan Linssen scoorde de 4-2 nadat balverlies van Boy Deul razendsnel in een tegenaanval was omgezet. Boy Deul kreeg vlot daarna een mogelijkheid om de oude afstand weer te herstellen maar schoot in redelijke positie naast.

Het kansenfestival sloeg kort daarop definitief in het voordeel van de thuisclub om want Oussama Tannane tekende voor de 5-2 wat de nekslag voor FC Emmen was. Invaller Soufinane Laghmouchi was nog wel dichtbij de 5-3 maar zijn mooie boogbal in de 73e minuut belandde op de doellat. In plaats van 5-3 werd het 6-2 door al weer Tannane. Even daarvoor miste Heracles nog een door Bakkati veroorzaakte strafschop die Jeroen Veldmate op de lat mikte.

Heracles Almelo-FC Emmen 6-2. Scheidsrechter Mulder. 17. Tannane 1-0, 27. Tannane 2-0, 35. Siekman 2-1, 36. Tannane 3-1, 39. Bannink 3-2, 64. Linssen 4-2, 66. Tannane 5-2, 75. Veldmate mist strafschop, 78. Tannane 6-2. Toeschouwers: 7000.

Heracles Almelo: Telgenkamp; Aktaou, Te Wierik, Veldmate, Pelupessy, Fledderus, Bruns (62. Linssen), Cziommer (76. Sibum), Tannane, Avdic (67. Weghorst), Bel Hassani.

FC Emmen:
Meerits: Siekman, De Groot, Luis Pedro, Bakkati, Deul (75. Mannes), Bannink (69. Vossebelt), Rozema, Peters (67. Laghmouchi), Bergkamp, Resida.