FC Dordrecht maatje te groot voor FC Emmen

DORDRECHT - Na de eerste zege een week eerder tegen AGOVV was de stemming in het Emmer kamp uitstekend maar na negentig minuten voetbal aan de Krommedijk in Dordrecht bleek het optimisme niet gerechtvaardigd te zijn. De 'Schapekoppen' maakten gehakt van de onthutsend zwak spelende Emmenaren en wonnen met liefst 5-0.

Acht nederlagen in elf wedstrijden maakt duidelijk dat bij FC Emmen de noodklok moet worden geluid. Uitspraken als 'het komt wel goed' en 'we degraderen niet', hebben weinig of geen waarde indien nederlaag op nederlaag wordt gestapeld. Een positief resultaat als een week eerder moet blijkbaar tot de incidenten worden gerekend. In Dordrecht kwam de formatie van trainer Harry Sinkgraven ook zoveel kwaliteit te kort dat met angst en beven de komende uitwedstrijd, zondag over een week tegen FC Volendam, tegemoet kan worden gezien.

FC Emmen begon in Dordrecht overigens niet slecht maar dat duurde maar een paar minuten. Na twintig seconden werd bijvoorbeeld door een goede aanval via Hans Denissen en Milos Malenovic een kans en vervolgens een hoekschop afgedwongen. FC Emmen leek zelfbewust aan het zware karwei, dat een uitwedstrijd tegen FC Dordrecht op voorhand is, te beginnen maar na een paar minuten was dat gevoel helemaal over. FC Dordrecht nam het initiatief over en stond dat in het resterende deel van de wedstrijd niet meer af. In de twaalfde minuut kwamen de 'Schapekoppen' op voorsprong door toedoen van spits Genero Zeefuik die met zijn partner John Verhoek zo goed als ongrijpbaar voor de Emmer defensie was.

Bij de thuisclub was iedereen aanspeelbaar en bij FC Emmen bijna niemand: dat was het verschil in dit duel. Opvallend bij de bezoekers was de rol van aanvoerder Niek Ripson die een ravenzwarte avond beleefde en bij wie bijna alles mislukte. Na ruim een half uur spelen viel de verwachte tweede treffer. Wel een gelukje voor FC Dordrecht want de vrije trap van Guy Ramos werd door Arjen Bergsma zodanig van richting veranderd dat doelman Agil Etemadi kansloos was: 2-0.

Drie minuten later kreeg FC Emmen een unieke gelegenheid om weer enigszins terug in de wedstrijd te komen. Michel Poldervaart kon profiteren van een misverstand tussen twee Dordse verdedigers en had opeens vrij baan richting doelman Stef Doedee. Maar de Emmenaar begon vervolgens na te denken hoe hij die bal langs de doelman moest zien te krijgen en faalde vervolgens jammerlijk. Tot aan de rust kwamen er nog kansjes via Pedro Beda na een goede actie van Malenovic en een schot van Sofian Akouili dat tot hoekschop werd verwerkt.

Na de pauze keerde de onfortuinlijke Michel Poldervaart niet terug en werd vervangen door Xander Houtkoop en dat leek even een verbetering. Zo kreeg Milos Malenovic na zeven minuten een mogelijkheid maar zijn schot met links miste het doel. Na een kwartier spelen wisselde FC Dordrecht trainer Gert Kruys spits John verhoek voor Ibad Muhamadu maar dat was FC Emmen blijkbaar niet opgevallen. De invaller stond amper tien seconden in het veld toen hij bij de tweede paal de bal ongehinderd kon intikken: 3-0.

Het laatste restje hoop dat FC Emmen nog koesterde verdween daardoor hoewel het af en toe best pogingen deed om tot resultaatsverbetering te komen. Zo kreeg Akouili na een voorzet van Houtkoop een kansje maar schoot naast terwijl Milos Malenovic twee minuten later over mikte. Harry Sinkgraven had inmiddels met Lazaro een debutant in de ploeg gebracht waardoor het op papier de weelde van twee Brazilianen in de ploeg bezat. Eigenlijk waren het er deze avond echter maar eentje want Pedro Beda kon zijn goede wedstrijd van een week eerder geen vervolg geven. In balbezit probeert hij altijd eerst een actie te maken en pas in tweede instantie een vrije man te zoeken en dat ging deze keer totaal mis.

FC Dordrecht haalde in de slotfase nog twee maal doeltreffend uit, Eerst mocht Zeefuik ongestoord uithalen en tien minuten voor het einde maakte Muhamadu zijn tweede goal van de avond. Bij FC Emmen verknoeide Beda nog een aardige mogelijkheid en in de laatste minuut mikte Akouili nog net naast. Het was het sluitstuk van een voor FC Emmen droevige avond.

FC Dordrecht-FC Emmen 5-0. 12. Zeefuik 1-0, 32. Ramos 2-0, 61. Muhamadu 3-0, 72. Zeefuik 4-0, 80. Muhamadu 5-0. Scheidsrechter: Gözübüyük. Gele kaart: Ramos (FC Dordrecht), Bergsma, Denissen, Ripson, De Vries (FC Emmen). Toeschouwers: 2527.

FC Dordrecht: Doedee: Shew Atjong, Versluis, Van Muyen, Longuet (78. Pinas), Ramos, Sequeira, Coster, Verhoek (61. Muhamadu), Zeefuik, Kalisse (72. Plat.
FC Emmen: Etemadi: Cathalina, Bergsma (68. Lazaro), Paridaans, De Vries, Ripson, Poldervaart (46. Houtkoop), Akouili, Denissen, Malenovic , Beda.