Remise Drenthina in matige wedstrijd

EMMEN - Voorafgaand aan de wedstrijd was er even onduidelijkheid of Michiel Sanders fit genoeg was om aan de wedstrijd te beginnen. De ervaren doelman kampte met rugklachten en het leek er even op dat reservedoelman en keeperstrainer Peter Louissen zijn pupil moest gaan vervangen. Na de warming-up bleek Sanders toch fit genoeg om aan de pittige thuiswedstrijd tegen Buitenpost te starten. De Friezen kenden een moeizame en grillige start in deze nog prille competitie en waren niet van plan om het de thuisploeg gemakkelijk te maken. De eerste fase van de wedstrijd was het van beide kanten vooral aftasten. Drenthina was de meest voetballende ploeg en de gasten hadden in fysiek opzicht een duidelijk overwicht. Vooral in aanvallend opzicht kwamen de frivole Drenthina-spelers meerdere malen tekort tegen de reuzen uit Buitenpost.

Het eerste wapenfeit in de wedstrijd was in de 13e een schot(je) van Ollie Uitenwerf dat eenvoudig kon worden gekeerd door doelman Albert Kobus van Buitenpost. Een minuut later ging zijn collega Michiel Sanders afschuwelijk in de fout. Sanders was te laconiek bij een terugspeelbal en vergiste zich in Buitenpost-spits Dorian Berisha. Berisha kreeg de bal met enig geluk mee en kon deze ongehinderd in het verlaten doel schieten: 0 – 1.

Kenmerkend voor de thuisploeg was dat na deze tegenslag direct geprobeerd werd de opgelopen schade te herstellen. De Buitenposters werden vastgezet op eigen helft en er werd door de mannen van Gerrie Benes gestreden voor elke bal. In de 26e minuut leverde dit het gewenste resultaat op. Tom Brinks was de man die zijn tegenstander Pieter Henstra opjoeg en via de kluts kwam de bal voor de voeten van Ollie Uitenwerf.

Geheel ongehinderd kon Uitenwerf buiten bereik van doelman Kobus binnenschieten: 1 – 1. In het resterende deel van de eerste helft beperkte Buitenpost zicht tot het verdedigen van de 1 -1 en was Drenthina niet bij machte om de opening voor de 2 – 1 te vinden. Tom Brinks was nog het dichtst bij, na een prima pass van Michiel Mepschen schoot hij echter te gehaast en ging de bal ruim over het doel van de Buitenpost-goalie.

Ook in de tweede helft was het Drenthina dat aanvallend de meeste inspiraties had. In de eerste minuut kwam Paul van Braam centimeters tekort nadat doelman Kobus een schot van Sietse Glazenburg niet onder controle kon krijgen. Vanaf de 54e minuut moest trainer Benes noodgedwongen een aantal aanpassingen doorvoeren na een te gemakkelijk gegeven rode kaart voor Tom Brinks. Brinks speelde de bal te ver voor zich uit en in een ultieme poging de bal te heroveren raakte hij verdediger Rene Rispens. Waar iedereen rekende op een gele kaart was het scheidrechter Zijlstra die anders besliste en de goedlachse aanvaller wegstuurde.

Kort na de veldverwijzing van Brinks kreeg Buitenpost een uitgelezen kans de voorsprong te nemen. De bal kwam na een goede aanval voor de voeten van spits Walter Bakker die geheel vrijstaand in kon schieten. Michiel Sanders maakte zijn fout van de eerste helft goed en behoedde zijn team voor een achterstand. Ook met 10 man bleef Drenthina de bovenliggende partij. Een kwartier voor tijd leek de thuisploeg de wedstrijd naar zich toe te trekken. Wederom Michiel Mepschen gaf een lepe steekbal op Ollie Uitenwerf en op zijn voorzet kwam de voor Paul van Braam ingevallen Jeroen Scheper een teenlengte te kort om doeltreffend af te ronden.

Benes probeerde met het inbrengen van de jonge Mark Lubberts voor de wederom hard werkende Gezim Luli het tij nog te keren, maar ook dit mocht helaas niet baten. Meer dan een kopkans voor de aanstaande vader Ollie Uitenwerf, die in gedachten bij zijn in het ziekenhuis verblijvende vriendin was, zat er niet in. En omdat scheidsrechter Zijlstra in de voorlaatste minuut een overduidelijke handsbal in de Buitenpost-verdediging over het hoofd zag moest Drenthina genoegen nemen met het gelijke spel. Omdat Olympia ’28 vandaag uithaalde tegen SGV (10 – 0) is Drenthina een plaatsje gezakt op de ranglijst.