Snelle rode kaart funest voor FC Emmen

VELSEN - Een vliegende tackle van Arjen Bergsma in de elfde minuut betekende dat de door het taktisch concept van FC Emmen een streep kon worden gehaald. Toch was de uiteindelijke 4-1 nederlaag tegen Telstar er eentje waar uit moed kan worden geput. De tien overgeblevenen maakten er vooral in de tweede helft nog een echte wedstrijd van maar gingen moe gestreden in de slotfase door de knie?n.
Trainer Harry Sinkgraven was in de jacht op de eerste overwinning van het seizoen met de opstelling aan het sleutelen gegaan en bracht een danig gewijzigde basisformatie in het veld. Zo mocht Tim Siekman het in plaats van Bai Kamara als linkerverdediger proberen en werd Niek Ripson als een soort stofzuiger in de achterste vier opgesteld: niet helemaal nieuw voor hem want ook het vorig seizoen had hij al eens als zodanig gefunctioneerd.

Aanvoerder Roy Stroeve stond als diepste spits geposteerd waardoor Pedro Beda vanaf de linkerzijde mocht opereren terwijl Xander Houtkoop de oude rol van Stroeve op zich moest nemen. De veranderingen leken te werken want FC Emmen ging prima van start in het Tata Steel stadion. Pedro Beda liet bijvoorbeeld in de vijfde minuut de defensie van Telstar schrikken met een mooi boogballetje dat ternauwernood door doelman André Krul kon worden onderschept.

Maar in de elfde minuut konden de taktische plannetjes van FC Emmen in de prullenbak. Ter hoogte van de middenlijn veroorloofde rechterverdediger Arjen Bergsma zich een forse tackle op Erwin Koen.

Scheidsrechter Michel Winter haalde direct de rode kaart te voorschijn. ,,Een domme actie op die plek'', oordeelde Sinkgraven terecht.

Met een man minder en nog 79 minuten te spelen leek het een onmogelijke opgave voor FC Emmen. Sinkgraven deed een aanpassing door Hans Denissen te vervangen door verdediger Timothy Cathalina maar dat pakte in eerste instantie niet goed uit. De invaller liet vijf minuten later Erwin Koen een voorzet geven waaruit de 1-0 van Kevin Brands viel. Telstar buitte het man-meer voordeel goed uit met vlotte combinaties en de 2-0 was dan ook een kwestie van tijd.

Deze keer ging het over de rechterkant van de thuisploeg en was wederom Btands de maker. Vijf minuten later was Furdjel Narsingh na een foutje van Cathalina dichtbij de 3-0 maar doelman Agil Etemadi wist dit te verhinderen. FC Emmen kreeg tot twee maal toe kansen uit vrije trappen vanaf een gunstige positie. Michel Poldervaart zag de eerste op de knuisten van doelman Krul beland en en de tweede keer schoot hij een metertje naast.

Na de thee keerde aanvoerder Roy Stroeve niet terug en werd vervanger door middenvelder Sofina Akaouili. Het was niet de enige verandering want de ploeg kwam in zijn totaliteit als herboren uit de kleedkamer. Er werd voor elke meter geknokt en daardoor werden ook de meeste duels gewonnen. ,,In de tweede helft hadden we geen grip op FC Emmen'', erkende Telstar trainer Edward Metgod. FC Emmen kreeg al na drie minuten een uitgelezen mogelijkheid op de 2-1. Xander Houtkoop ging na een pass van Pedro Beda alleen op doelman Krul af maar in plaats van hem te omspelen lepelde hij de bal rechtstreeks bij de van FC Utrecht geleende keeper in.

Drie minuten later kwam de 2-1 er echter toch en het was verdediger Tim Siekman die met een kopbal uit een vrije trap FC Emmen op het scorebord bracht. Siekman kreeg korte tijd later bijna een identieke kans maar kon die niet verzilveren. Naar mate de tijd verstreek was duidelijk dat FC Emmen het opjagen van de tegenstander geen drie kwartier kon volhouden.

De krachten vloeiden langzaam weg waardoor Telstar het in de slotfase wat gemakkelijker kreeg. Dat resulteerde in de slotfase tot de 3-1 en 4-1. Aan derde goal van Telstar, een intikker van Glynor Plet, leek echter buitenspel vooraf te zijn gegaan en de vierde was een treffer in eigen doel van Sjors Paridaans. Hij kreeg een harde voorzet van Narsingh tegen zijn been waardoor de bal een andere loopbaan kreeg.

,,Die rode kaart was natuurlijk het breekpunt'', stelde trainer Sinkgraven vast. ,,Tachtig minuten lang met een man minder spelen is verrekte lastig. Na rust zijn we ecter goed de kleedkamer uit gekomen en kwam het geloof in eigen kunnen weer terug. Bijna hadden we zelfs nog gelijk gemaakt. In de laatste tien minuten was de accu echter leeg.'' Troostende woorden waren er nog uit de mond van Telstar trainer Edward Metgod. ,,Wat het puntenaantal betreft zou je denken dat FC Emmen een zwakke ploeg is maar dat is helemaal niet zo. Ik vind het een behoorlijk voetballend elftal en ben blij er van te hebben gewonnen."(zie ook fotoboek)

Telstar-FC Emmen 4-1.
27. Brands 1-0, 34. Brands 2-0, 50. Siekman 2-1, 79. Plet 3-1, 89. Paridaans (in eigen doel) 4-1. Scheidsrechter: Winter. Rode kaart: 11. Bergsma (FC Emmen). Toeschouwers: 1744.

Telstar: Krul: Tesselaar (82. Salawisa), Toivio, Haddad, Correia, Olenski, Brands (73. Korpershoek), Koen (61. Schaken), Fafiani, Plet, Narsingh.

FC Emmen: Etemadi: Bergsma, Ripson, Paridaans, Siekman (83. Wakker), Poldervaart, Van der Ven, Denissen (22. Cathalina), Beda, Stroeve (46. Akaouili), Houtkoop.