Sp. Zweeloo haalt uit tegen tam Tiendeveen

ZWEELOO - Ook wedstrijd twee in de voorronde van het KNVB-bekertoernooi is een prooi geworden voor Sportclub Zweeloo. Tijdens de gedeeltelijke lichtwedstrijd op het eigen Alterbarg won de vierdeklasser woensdag dik van vijfdeklasser VV Tiendeveen, 5-0. Rick Hagenauw ontpopte zich tot een plaaggeest voor de Tiendeveners, want de spits trof liefst vier keer doel. Vlak na de rust - het stond 1-0 na 45 minuten - vond ook Thomas Wolting voor de eerste keer het net tijdens een bekerduel.

De beide aanvallers van woensdagavond - Hagenauw en Mauro Dos Reis - hadden een groot aandeel in de openingstreffer, die in de achttiende minuut tot stand kwam. Dos Reis mocht terecht door op randje buitenspel en was zo verstandig de bal af te geven op de vrijstaande Hagenauw. Mede omdat de zeer ervaren Marcel Bouman zijn doel ondertussen had verlaten, was het voor de aanvaller een koud kunstje om te scoren. Na een vlak restant van de eerste helft - de nummer zes van Tiendeveen kwam met een gele kaart overigens goed weg vanwege natrappen - werd de marge met honderd procent verdubbeld door Wolting.

De aanvallend ingestelde speler draaide goed weg bij zijn tegenstander en schoot keurig raak in de verre hoek. Met nog een half uur te gaan diende de volgende kans zich aan. Hagenauw kreeg de mogelijkheid om binnen te tikken, maar op aangeven van Wolting ging zijn inzet naast. Drie minuten later was het wel raak. Koud in het veld speelde Rolf Drewes zich goed vrij in de buurt van het strafschopgebied en de nieuweling speelde in op Hagenauw. Ook het schot van laatstgenoemde paste precies in de verre hoek.

Even later liet Tiendeveen van zich horen. Een voorzet van rechtsbuiten Berry van der Giezen (ex-Beilen, oud-Fit Boys) vond het hoofd van de topschutter van de vijfde klasse C, centrumspits Roy Beekelaar, maar het leek wel of goalie Jaap Haan de bal naast keek. Twintig minuten voor tijd kreeg Sp. Zweeloo tot twee keer toe de kans om uit te lopen. Eerst probeerde Drewes het met een geplaatste inzet, die echter kracht miste. Nog geen twee minuten later stormde Dos Reis alleen af op Bouman, die de inzet van de aanvaller knap wist te keren. Dit terwijl de meegelopen Drewes zich in een kansrijke positie bevond.

Dezelfde Bouman had een paar tellen later het geluk aan zijn zijde, want hij schrok zich een hoedje toen hij hands maakte buiten zijn eigen strafschopgebied. Het spel mocht echter verder van scheidsrechter Kroeze, die dus volstond met het geven van één kaart. In de slotfase kwam Sp. Zweeloo alsnog tot een grote zege. Vooral de 4-0 kwam tot stand na een aanval uit het boekje. Arno Stevens brak uiteindelijk door en gaf op het juiste moment af op Hagenauw, die tien minuten voor tijd opnieuw scoorde.

Aanvaller Beekelaar vuurde vijf minuten voor tijd maar eens van grote afstand. Tiendeveen was vlakbij de eretreffer, maar de bal wilde net niet genoeg dalen en zeilde over. Nadat een nieuwe poging van Hagenauw nog gered werd door Bouman, was het in de extra tijd opnieuw raak voor de spits: 5-0.

Zaterdag volgt thuis vanaf 14.30 uur de laatste wedstrijd in de voorronde tegen het River Plate van Drenthe, derdeklasser SVN'69 uit Nijeveen. Inzet is de eerste plaats in poule 35. Sp. Zweeloo bekert alleen door na winst. Bij elk ander resultaat gaat oude bekende Sport Vereniging Nijeveen door naar de eerste knock-out ronde.

Sp. Zweeloo - Tiendeveen: 5-0 (1-0). 18. Rick Hagenauw 1-0, 50. Thomas Wolting 2-0, 63., 80. en 90. Rick Hagenauw 3-0, 4-0 en 5-0. Scheidsrechter: Kroeze (Stadskanaal).

Sp. Zweeloo: Jaap Haan; Vincent Kok (82. Bert Stevens), René Lanting, Hans Lanting, Julian Manting (75. Gerben Manting); Thomas Wolting, Anne Hajes, Arno Stevens, Gerwin Stevens (60. Rolf Drewes); Rick Hagenauw, Mauro Dos Reis.(door: Kristian Elders)