Project “Het in beeld brengen van de bewoning in het Bargerveen” genomineerd voor een prijs.

ZWARTEMEER - Het door Stichting Cultuur Historisch Zwartemeer ingediend project; “Het in beeld brengen van de bewoning in het Bargerveen” die op Vrijdag 16 Oktober 2022 door gedeputeerde Henk Jumelet officieel is geopend, is door de Drentse afdeling “Kern met Pit” genomineerd voor een van de vier prijzen bestaande uit ieders € 1.000,00. De winnaar krijgt daar bovenop nog eens € 1.500,00 mee naar huis.


Tijdens de “Kern met Pit bijeenkomst” die plaats vind op Zaterdag 21 Januari 2023 bepaald een jury voor 50% de winnaar. De andere 50% wordt bepaald door het aantal stemmen wat belangstellenden vanaf 15 December 2022 tot aan 15 Januari 2023 uit kunnen brengen.

Stichting C.H.Z. zou laatstgenoemde extra prijs goed van pas komen omdat het project waar een speciale werkgroep bestaande uit leden van de stichting C.H.Z. , Staatsbosbeheer, enkele vrijwilligers van Staatsbosbeheer en de Dorpsraad van Zwartemeer, jarenlang aan gewerkt hebben, nog niet af is.

Want naast de al geplaatste vierendertig Informatiepanelen, een drietal Moederpanelen met daarop een totaal overzicht van alle bewoners die indertijd in het “Dorp op het Hoogveen” hebben gewoond en een Lesbrief voor de kinderen van de basisscholen uit o.a. Zwartemeer en Klazienaveen, heeft genoemde werkgroep nog een aantal wensen.

Zo wil men heel graag de nog ontbrekende acht Informatiepanelen omtrent de bewoning plaatsen evenals een vijftal Bankjes waar men even kan pauzeren met bij ieder bankje een steunbalk waar men de fietsen tegen aankan plaatsen en een informatiepaneel.

Om het helemaal compleet te maken wil men daar waar het voor wat betreft de grond mogelijk is, oude rassen Fruitbomen plaatsen. Via “enten” zijn er voor enige tijd terug bij de boerderij van Staatsbosbeheer, al kleine takjes gepoot.

Daarnaast wil men ook nog enkele Cultuur Historische elementen meer zichtbaar maken, zoals het zogenaamde “Gruppegraven”. Een “Grup” was een sloot die ontstond door het graven van Bolsterturf. Deels is dat vanaf 1968 nog enigszins waar te nemen aan de Laardijk daar waar het huisje van Uneken heeft gestaan.

Een andere belangrijke wens is het opnieuw weer in beeld brengen van het vroegere Inklaringskantoor met het Spoorlijntje met daarop een wagon die men vanaf ongeveer het jaar 1900 en vele jaren daarna gebruikte om Bolsterturf mee te vervoeren. In die jaren was het zo dat de firma Griendsveen Bolsterturf vanuit Duitsland en wat aan de Landgrens door de Nederlandse Douane ingeklaard moest worden, vervoerde naar de Bolsterfabriek die stond in het Hollandse Erica.

Ook wil men de laatste door de Purit (Norit) massale Turfafgraving gedaan in de laatste paar jaar van de twintigste eeuw, op een of andere wijze weer in beeld brengen.

Als laatste wens van de stichting is het restaureren van het “Rundesluisje” wat staat aan het Verl Hogeveense vaart wat vroegere jaren de naam had van het Verl. van Echtenskanaal. Dit “Sluisje” is omstreeks 1900 geplaatst op het moment het kanaal is gegraven en men bezig was het riviertje De Runde te kanaliseren.

De hoop van Stichting Cultuur Historisch Zwartemeer is er op gericht dat heel veel mensen uit deze regio hun stem uitbrengen op dit project.

Dat kan men doen door te gaan naar de web site met de naam www.kernmetpit.nl

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda