Textiel Race 2023 begint: 15 scholen verzamelen textiel

EMMEN - De gemeente Emmen organiseert samen met Sympany de Textiel Race Emmen 2023. Vijftien basisscholen uit de gemeente Emmen gaan van maandag 18 september t/m donderdag 12 oktober de strijd met elkaar aan. Het doel is om zoveel mogelijk oud en kapot textiel in te zamelen of te repareren. Dit educatieve project, waarbij scholen de strijd aangaan met textielafval, combineert bewustwording over hergebruik van afval met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van oud en kapot textiel op een leuke, makkelijke én leerzame manier.


Kick-off
Op maandag 11 september vond de 1e gastles plaats bij groep 8 van de St. Theresia school in Barger-Compascuum. Wethouder Jan Bos praatte met de leerlingen over het belang van recyclen. “Tegenwoordig is afval geen afval meer, maar is het voor een groot deel grondstoffen die we kunnen hergebruiken. Van oud of kapot textiel kunnen weer nieuwe kleren maken of isolatiemateriaal, maar dan op een manier die veel minder schadelijk is voor het milieu. Fijn dat de kinderen dit nu al leren en zelf aan de gang gaan met het recyclen. Jong geleerd is natuurlijk oud gedaan!”.

Buurt kan meehelpen Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recycling. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen! Zij kunnen hun textiel aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan bij hen thuis ophalen. Voor al het ingezamelde textiel scoren de scholen punten. Deze punten worden op deze site bijgehouden. De school die aan het einde de meeste punten heeft verzameld, wint een leuke schoolreis naar het Fabrieksmuseum in Enschede.

En na de textielrace?
Textiel kan men uiteraard het hele jaar door inleveren. In gemeente Emmen is er overal wel een textielcontainer van Sympany in de buurt, meestal bij winkelcentra. Maar het kan ook bij kringloopwinkels (Het Goed) of bij kerken (Sam’s). Het inleveren van textiel is altijd gratis, maar men moet niet de milieupas vergeten om de container te openen. Bijkomend voordeel is dat het textiel niet meer in de restcontainer gaat. Hierdoor heeft men minder restafval en hoeft men minder aan Diftar te betalen. Het goed scheiden van textiel is dus goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnée.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda