FC Emmen ten onder in Haarlem

HAARLEM ? De hoop van FC Emmen om in Haarlem de eerste driepunter van het seizoen te behalen was al na ruim een kwartier spelen vervlogen. Na een reeks flaters keek de ploeg al tegen een 4-0 achterstand aan wat ook de eindstand was. Goede raad is duur luidt een aloud gezegde en hoewel FC Emmen momenteel aan raadgevers geen gebrek heeft weet de selectie dat blijkbaar niet in de praktijk om te zetten. Het begon de competitie met een 4-0 nederlaag en na een drietal duels waarin wat hoopgevende signalen waren te ontdekken was het in Haarlem met de 4-0 nederlaag weer terug naar af.

Bij de voorgaande wedstrijden vielen nog wel excuses te bedenken maar die voorraad lijkt helemaal uitgeput te zijn. Het FC Emmen van vrijdagavond viel volledig door de mand met als een gevolg een plaats op de ranglijst die recht geeft op degradatie naar de Topklasse. Uiteraard is het nog niet te laat maar met al weer een uitwedstrijd en nog wel tegen het geduchte MVV op het programma zijn de vooruitzichten bepaald niet hoopgevend.

Haarlem had de puntjes ook bitter hard nodig maar dat ze die zo gemakkelijk in de schoot kregen geworpen had de formatie van trainer Jan Zoutman niet durven dromen. Het begin al in de derde minuut toen Timothy Cathalina, vijf dagen eerder ook al de inleider van de nederlaag tegen Go Ahead Eagles, een bal in het strafschopgebied simpel had kunnen opruimen maar zodanig klungelde dat Wilmer Kousemaker welhaast was gedwongen om de 1-0 te scoren. Aan vooraf ging overigens een voorzet van Roel de Graaff die door Kevin Görtz geen strobreed in de weg werd gelegd.

Goed, nog 87 minuten te gaan en dan kan zoiets best gerepareerd worden maar twee minuten later was die gedachte al naar de achtergrond verdwenen toen Irfan Bachdim een vrije loop in het zestienmeter gebied van FC Emmen kreeg en de steeds nerveuzer wordende doelman Agil Etemadi voor de tweede maal versloeg. Trainer Harry Sinkgraven: ,,We hadden uiteraard plannen gemaakt maar die konden al na vijf minuten de prullenbak in. We begonnen slap zonder de nodige agressie en werden in het eerste kwartier volledig afgebluft.''

Het werd echter nog erger want in de 16e en 20e minuut tilde Laurens ten Heuvel de stand naar 4-0. Bij de derde goal liepen Sjors Paridaans en Agil Etemadi elkaar in de weg maar toch redde Etemadi in eerste instantie maar was in de rebound kansloos. Bij de 4-0 was net Joos Valgaeren in de ploeg gekomen als vervanger van de geblesseerde Arjen Bergsma toen Ten Heuvel indirect koppend mocht scoren.

Een 4-0 achterstand na twintig minuten spelen deed de gedachten uit gaan naar de grootste nederlaag die FC Emmen ooit heeft geleden, daar was de Haarlemse buur Telstar met zeven goals voor verantwoordelijk, maar die vrees werd gelukkig niet bewaarheid. FC Emmen deed in de tweede helft van de eerste periode wel iets terug. Xander Houtkoop schoot een keertje over wat Roy Stroeve even later ook presteerde. En ook nieuweling Hans Denissen probeerde het van afstand zonder resultaat. Denissen viel overigens zeker niet tegen terwijl op het middenveld Michel Poldervaart redelijk presteerde maar dat waren dan ook de enige lichtpuntjes bij de Emmenaren.

De tweede helft was een formaliteit, Haarlem hoefde niet zo nodig terwijl FC Emmen wel hoefde maar niet kon. Sinkgraven had nog wel Bai Kamara ingebracht voor Kevin Görtz maar het zette geen zoden aan de dijk. Toch was er nog een geweldige kans op de eerste goal in het seizoen 2009/10. De voor Pedro Beda ingevallen Steven de Blok kreeg een dot van een kans toen hij alleen op doelman Bas van Wegen af kon gaan. De jonge spits schoot de Haarlemse goalie echter recht in de handen.

Het opvallendste in de slotfase was dat het duel negen minuten voor tijd moest worden gestaakt wegens het noodweer dat boven Haarlem was uitgebroken. Het leidde tot een pauze van twintig minuten, al de tweede maal dat FC Emmen dit seizoen eerder wegens slecht weer naar de kant moest, waarna scheidsrechter Bakkelo besloot tot uitspelen. In de resterende minuten kreeg Haarlem zo waar nog drie dotten van kansen maar die werden alle drie gemist. ,,Het zijn jonge jongens die bij tegenslag gaan twijfelen'', legde Harry Sinkgraven uit. ,,En er is ook niemand die op staat en ze bij de hand neemt.''

Haarlem-FC Emmen 4-0. 3. Kousemaker 1-0, 5. Bachdim 2-0, 16. Ten Heuvel 3-0, 20. Ten Heuvel 4-0. Scheidsrechter: Bakkelo. Toeschouwers: 1744.

Haarlem: Van Wegen: Berck Beelenkamp, Akerboom, MacIntosh, Karremans, Nieuwenburg, Van den Broek, Kousemaker (75. Celen), Bachdim (90. Ramic), Ten Heuvel, De Graaf (70. Tjeerkes).

FC Emmen: Etemadi: Cathalina, Bergsma (20. Valgaeren), Paridaans, Görtz (46. Bai Kamara), Rispon, Stroeve, Poldervaart, Denissen, Beda (68. De Blok), Houtkoop.