Voetbalhelden van weleer in het voetlicht bij 100 jaar vv Zwartemeer

NIEUW DORDRECHT - Katrinus van der Werf en Tonny Roosken. Namen die de verstokte Drentse voetballiefhebber zich vast nog herinnert. Ooit waren zij spelers bij Voetbalvereniging Zwartemeer. Een voetbalclub met een lange historie vol hoogte- en dieptepunten.


Reden genoeg om hier eens op terug te blikken in een tentoonstelling in het Brands museum in Nieuw Dordrecht. Begin 1900 was hoogveen de plek waar gevoetbald werd door onder anderen de in 1921 opgerichte voetbalvereniging De Vrienden Trouw in Zwartemeer. Toen deze club noodgedwongen moest uitwijken naar de voetbalvelden in Klazienaveen ontstond al snel een fusie. De amateurclub Zwartemeer presteerde daarna goed en veroverde na de Tweede Wereldoorlog meerdere kampioenstitels in de tweede klasse.


Gesterkt door deze successen, durfde de club in 1955 wel de sprong te wagen naar het nog maar net geïntroduceerde betaald voetbal. Men kwam uit in de Tweede Klasse waar ze tot-en-met 1966 voetbalden. In 1966 werd zelfs promotie naar de Eerste Divisie afgedwongen. Met het behalen van de promotie besloot de club om financiële redenen haar naam te wijzigen in Sportclub Drenthe.

De club degradeerde na één seizoen weer en zakte de toeschouwers aantallen drastisch. De KNVB besloot toen om de betaald voetbal licentie in te trekken. Sportclub Drenthe verdween en speelde daarna als VV Zwartemeer nog op amateurniveau.

Inmiddels is er een fusie geweest met de zondagclub vv Zwartemeer en de zaterdagclub Klazienaveen, die nu onder de vlag van FC Klazienaveen in de zaterdag 3e klasse uitkomen. Inmiddels is kunnen we niet om FC Emmen heen, met als hoogtepunt tot nu toe de promotie in 2018 naar de Eredivisie. Ook deze club heeft een lange weg moeten afleggen om het tot grootste voetbalpodium van Nederland te schoppen. De tentoonstelling is alle dagen van de week behalve op maandag te bezichtigen tot 31 Maart 2022


Wethouder Robert Kleine strooide voorafgaande aan de opening met complimentjes naar de medewerkers en oud voetballers die deze tentoonstelling gestalte hebben gegeven.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda