Meer mensen met een beperking politiek actief in Drenthe

ASSEN - Slechts een half procent van de mensen met een beperking of chronische ziekte is politiek actief. Als het aan Zorgbelang Drenthe, VN-ambassadeursnetwerk Drenthe en STERKplaats Assen ligt, komt hier de komende jaren verandering in. Het aantal mensen met een beperking of chronische ziekte binnen de Nederlandse bevolking is met vijftien procent vele malen hoger. Met een inspiratiebijeenkomst op 28 oktober wordt de aftrap verricht van een meerjarig programma dat ertoe moet leiden dat in 2026 meerdere ervaringsdeskundigen zelf politiek actief zijn; in alle Drentse gemeenten en ook binnen de provinciale politiek.


“Veel te vaak gaat het óver mensen en wordt er te weinig gesproken mét mensen”, vertelt Janny Dekker, projectleider Zorgbelang Drenthe. “Dat maar zo weinig mensen met een beperking of chronische ziekte zelf politiek actief zijn en daarmee direct invloed kunnen uitoefenen op belangrijke maatschappelijke thema’s, is een gemiste kans. Voor iedereen.”

Invloed aanwenden
Zorgbelang Drenthe heeft samen met het VN-ambassadeursnetwerk Drenthe en STERKplaats Assen in het Drenthe College de handen ineengeslagen om het percentage ervaringsdeskundigen in de Drentse politiek omhoog te krijgen.

Tijdens de inspiratiebijeenkomst op 28 oktober in het Drenthe College in Assen spreken onder meer ervaringsdeskundigen uit de Drentse politiek. Gedeputeerde Hans Kuipers van de provincie Drenthe zal aangeven waarom hij zoveel waarde hecht aan een inclusief Drenthe, een provincie waarin iedereen mee kan doen.

“Uiteindelijk willen we dat in 2026 in elke Drentse gemeente en in de provincie meer ervaringsdeskundigen politiek actief zijn. Dat kan als gemeenteraadslid zijn, maar ook als actief lid van een politieke partij. Of bijvoorbeeld vanuit een cliëntenraad of vanuit een andere maatschappelijke advies- of participatieraad”, geeft Dekker aan.“ We kijken naar de toekomst. Wat is er de komende jaren nodig om mensen te ondersteunen bij het behalen van hun doelen. Wat zou er moeten veranderen binnen het huidige politieke klimaat om meer mensen met een beperking kansen te bieden op een waardevolle plek binnen de Drentse politiek. En we besteden aandacht aan het heden. Wat kun je op korte termijn, bijvoorbeeld in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2022, al ondernemen? Bij verschillende gesprekstafels zullen we hierop ingaan.”

De inspiratiebijeenkomst wordt gehouden op woensdag 28 oktober in het Drenthe College in Assen van 16:30 tot 20:00 uur. Voor meer informatie en aanmelding: www.zorgbelang-drenthe.nl/politiekactief

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda