Drie genomineerden voor Drentse Talentprijs Cultuur

ASSEN - Singer-songwriter Anique van Baseck uit Meppel, theaterduo Firma Frictie (Stella van den Sigtenhorst en Lusanne Arts) uit Assen en Hoogeveen en projectontwikkelaar en vormgever Vera Vos uit De Wijk zijn genomineerd voor de Drentse Talentprijs Cultuur.


Dit heeft Stichting Kunst & Cultuur bekend gemaakt na beraad van de Drentse vakjury. Er waren in totaal 26 aanmeldingen voor de prijs. Een landelijke jury kiest volgende maand een winnaar uit de drie genomineerden. De prijs van 2.500 euro wordt in april uitgereikt.

Over de genomineerden


Anique van Büseck (foto Katelijne Verbruggen)

Anique van Büseck lanceerde in 2022 haar debuutsingle There With You en heeft een platencontract bij het label van Ilse de Lange. De jury is niet alleen onder de indruk van het stemgeluid van de 17-jarige Anique, maar ook van haar manier van performen. “Een natuurtalent. Een landelijke doorbraak ligt aan de voeten van deze jonge zangeres”, aldus de jury.


Firma Frictie (foto Liza Kollau)

Stella van den Sigtenhorst en Lusanne Arts zijn hun theatercarrière gestart bij jeugdtheaterschool NiznO in Assen. Na een acteursopleiding in Amsterdam en Utrecht maken Stella en Lusanne onder de naam Firma Frictie humoristische voorstellingen rond maatschappelijke thema’s. De jury vindt dat de dames een ijzersterk duo vormen die theaterstukken maken waar goed over is nagedacht. De toeschouwer wordt gedwongen na te denken over de keuzes die de theatermakers hebben gemaakt.


Vera Vos (foto Marcel Jurian de Jong)

Het was voor de jury geen verrassing dat Vera Vos werd voorgedragen voor de Talentprijs. “Vera valt op door haar social design-projecten, waarin vaak een belangrijk rol is weggelegd voor het platteland en de natuur”, zegt de jury. De projecten Passie op het Platteland en De Vlaggenhijsers van Drenthe zijn twee voorbeelden. “De wijze waarop Vera mensen en kunst verbindt is bijzonder, mooi en opvallend”. Vera studeerde af aan Academie Minerva in Groningen als grafisch vormgever, illustrator en interactief vormgever.

De juryleden vonden de inzendingen van dit jaar een feest om te beoordelen. De drie kandidaten die ze genomineerd hebben voor de prijs hebben een hoog niveau. De landelijke jury mag nu een winnaar aanwijzen. De Drentse vakjury bestaat uit Annelies Bakelaar van Biblionet Drenthe, Remco van Zandvoort van Garage TDI, Marieke Smink, Centrum Beeldende Kunst Emmen, Marjan Koekoek, NDC Mediagroep/ RTV Drenthe en Jan Stam, adviseur Popmuziek.

Vorig jaar ontving Okki Poortvliet de Drentse Talentprijs Cultuur. Okki maakt documentaires, illustraties en beeldende kunst. Ze won de prijs in 2022 met haar film IJswee die het verhaal vertelt van de inwoners van Odoorn die heimwee hebben naar de tijd van ijs en schaatsen. In 2021 ging de prijs naar de gothicrock band Blackbriar uit Assen.

Stichting Kunst & Cultuur reikt jaarlijks de Talentprijs uit om meer aandacht te vestigen op jong cultureel talent in Drenthe. Belangrijk criterium voor de prijs is dat de kandidaten in het voorgaande jaar een opvallende prestatie hebben geleverd en de potentie moeten hebben door te groeien naar een landelijk podium.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda