Route Fietsfestival Drenthe leidt langs onderduikersmuseum De Duikelaar

HOOGEVEEN - De route van de derde editie van het Drents fietsfestival leidt de deelnemers op zaterdag 31 augustus richting Hollandscheveld/Nieuwlande dwars door het recreatiegebied Schoonhoven. De tocht van 40 kilometer gaat via het kanaal Coevorden/Zwinderen naar Geesbrug om vervolgens bij het onderduikershol in Nieuwlande weer samen te komen met de deelnemers van de 30 kilometer tocht.


Er wordt deze keer op 31 augustus tussen 9.00 en 11.00 uur gestart bij Tourist Info Hoogeveen (De Tamboer) en de finish is bij café de Lijst, met livemuziek. Beide locaties bevinden zich aan de Hoofdstraat Noord te Hoogeveen. De start en finish van de RollOn op vrijdag 30 augustus zal tussen 13.00 en 13.30 uur zijn in MFC De Magneet aan Grote Beer 20 in Hoogeveen in de wijk Krakeel.

Onderweg vinden de fietsers en fietssters diverse punten waar tegen inlevering van consumptiebonnen een kop thee, koffie of een snack gehaald kan worden. De deelnemers aan het Fietsfestival Drenthe op 31 augustus kunnen het Onderduikersmuseum ‘De Duikelaar’ in Nieuwlande gratis bezoeken. De Duikelaar heeft als doel de geschiedenis van Nieuwlande e.o. in materiële en immateriële zin te verzamelen, bewaren en door te geven aan de volgende generaties. De geschiedenis van Nieuwlande en met name de periode tussen 1940 en 1945 is zeer omvangrijk, Joodse onderduikers vonden een veilig onderkomen in en rond Nieuwlande.

De nationaal bekende verzetsman Johannes Post was boer in Nieuwlande. Hij werd de drijvende kracht achter het verzet in Nieuwlande. Onderduikersmuseum de Duikelaar vertelt verhalen van grote historische waarde en internationale betekenis. De vele verhalen gaan over de onderduikers, maar ook over hun gastgezinnen. Wie doken onder en waarom? Wie waren bereid om grote risico’s te nemen voor zichzelf en hun gezin? Ging het altijd goed? Tijdens de oorlog en lang daarna werd er gezwegen, nu is het tijd om de verhalen te vertellen. Tijdens de route komen de deelnemers ook langs het gebied waar het onderduikershol zich bevindt. Dit ligt aan de Johannes Poststraat tussen de nummers 14 en 16.

Schoonhoven
Zwemplas Schoonhoven ligt tussen Elim en Hollandscheveld in een klein natuurgebied. De recreatieplas beschikt over een mooi zandstrand en ligweide met diverse sport-en speelmogelijkheden, omringd door begroeiing en bestaande uit twee afzonderlijke plassen. De grootste plas is tien hectare groot en heeft een maximale diepte van 1,60 meter, de kleine plas is maximaal een halve meter diep.

Nieuw-Zwinderen
De route leidt de deelnemers ook langs het wegdorp Nieuw-Zwinderen in de gemeente Coevorden (tot 1998 Oosterhesselen) ten zuidwesten van Zwinderen, Gees en Oosterhesselen aan het kanaal Coevorden-Zwinderen, dat boven de plaats uitkomt in de Verlengde Hoogeveensche Vaart. In het kanaal ligt de Nieuwzwinderse sluis, erover de Nieuwzwinderse brug. De nederzetting met een verspreide bewoning, is gesticht in het Zwindersche Veld, op de Franse kaart (1811-1813) getypeerd als Schwindersche Heide Grond, nu voornamelijk bouw- en weiland naast een aantal bospercelen.

Geesbrug
Ook doen de fietsers en fietssters van het Fietsfestival Drenthe het ontginningsdorp Geesbrug aan, dat is ontstaan na aanleg van de Verlengde Hoogeveense Vaart in de tweede helft van de negentiende eeuw in het veengebied van de toenmalige gemeente Oosterhesselen. Alle zes bruggen over het kanaal die in deze gemeente lagen, werden genoemd naar het dichtstbijzijnde dorp of het dorp waar de brug naartoe leidde. De meest westelijke van de zes werd genoemd naar het zanddorp Gees. Bij deze brug ontstond een buurtschap, die zich pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde tot het dorp Geesbrug. Voordien werd het aangeduid met de veldnamen Zwinderscheveen, Zwinderscheveld of Geeserveld.

De tickets van het Fietsfestival Drenthe zijn in de voorverkoop te bestellen via de website www.fietsfestivaldrenthe.nl of bij Tourist Info Hoogeveen in De Tamboer. Ook op de dag zelf kunnen fietsers en fietssters zich inschrijven. Voor de RollOn kan dat op vrijdag 30 augustus tussen 13.00 en 13.30 uur en voor het fietsfestival op zaterdag 31 augustus tussen 9.00 uur en 11.00 uur.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda