Honderden kansrijke beroepen op Drentse arbeidsmarkt

EMMEN - In juni waren er opnieuw minder mensen met een WW-uitkering in Drenthe. Ondanks de uitdagende economie biedt de regionale arbeidsmarkt nog steeds volop kansen voor werkzoekenden. Volgens een recent gepubliceerd overzicht zijn er maar liefst 240 kansrijke beroepen in de regio. Veel van deze beroepen bieden al jarenlang goede kansen op een baan. Vooral in sectoren met grote maatschappelijke opgaven, zoals zorg, onderwijs, ICT en techniek, blijft het voor werkgevers lastig om goed personeel te vinden.

Afname WW-uitkeringen in Drenthe

Eind juni ontvingen 4.574 inwoners van Drenthe een WW-uitkering. Dat is 1,7% van de Drentse beroepsbevolking. In juni nam het aantal WW-uitkeringen in Drenthe af met 3,3% (155 uitkeringen). De grootste afname van het aantal WW-uitkeringen kwam vanuit de uitzendsector en de bouw. Vooral stratenmakers, schilders en productiemedewerkers ontvingen minder uitkeringen. Ook vanuit de schoonmaak, landbouw, horeca en cultuursector nam het aantal uitkeringen af. Vanuit de overige industrie, onderwijs en zorg & welzijn was er een toename van het aantal WW-uitkeringen.

Nog steeds veel beroepen met goede baankansen

In het eerste kwartaal van 2024 nam de spanning op de arbeidsmarkt licht af. Personeel vinden blijft echter nog steeds uitdagend, blijkt uit de UWV Spanningsindicator. De arbeidsmarkt biedt dus nog steeds volop kansen voor werkzoekenden. Ieder jaar brengt UWV kansrijke beroepen in beeld. Naast een landelijk overzicht maakt UWV ook inzichtelijk welke beroepen per regio kansrijk zijn. Met ongeveer 240 beroepen op de lijst zijn er in Drenthe kansen in iedere sector.

Nieuwe kansrijke beroepen

In 2024 zijn er nieuwe kansrijke beroepen bijgekomen, zoals docenten maatschappelijke vakken (maatschappijleer en aardrijkskunde) en advocaten. Het grootste deel van de kansrijke beroepen zit in technische beroepen in sectoren als bouw, installatie en industrie. Het gaat hier in veel gevallen om beroepen op middelbaar niveau / gespecialiseerd vakmanschap, zoals allerlei soorten monteurs en installateurs, bouwberoepen en metaalbewerkers. Ook de zorg, het onderwijs en de ICT hebben een groot aandeel in de regionale kansrijke beroepen. Het gaat hier veelal om beroepen op hoog / wetenschappelijk niveau, zoals verpleegkundigen, docenten, data analisten en systeembeheerders.

Langdurig kansrijk

De kans op werk in beroepen verandert door de jaren heen. Wel zijn de meeste beroepen op de lijst al jarenlang kansrijk. De verwachting is dat veel van deze beroepen ook op lange termijn nog wel kansrijk zullen blijven. Vooral in sectoren met grote maatschappelijke opgaven blijft de krapte een structureel probleem. Dit geldt met name voor zorg, onderwijs, ICT en techniek.

Specifieke kennis

Veel beroepen vragen specifieke kennis. Vaak is een korte of langere opleiding noodzakelijk, maar soms is een certificaat voldoende. Dan is het relatief gemakkelijk om de overstap te maken. Het Leerwerkloket biedt iedereen die dat wil loopbaanadvies en adviseert over (om)scholingsmogelijkheden.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op Arbeidsmarktinformatie (werk.nl).

Vergelijkbaar beeld WW in Friesland en Groningen

In juni nam de WW af in alle drie noordelijke provincies. Ten opzichte van vorig jaar is er overal in het Noorden sprake van een stijging van het aantal WW-uitkeringen.

  • UWV verstrekte eind juni in de provincie Groningen 5.637 WW-uitkeringen; 4,4% minder dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind juni 7,3% hoger dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in juni af met 5,6% tot 6.048. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een stijging van 9,2%.

Toelichting

Over deze publicatie

  • In deze nieuwsflits wordt gebruik gemaakt van cijfers over de werkloosheidsuitkeringen (WW) van UWV. Dit is in lijn met het gezamenlijke landelijke persbericht van CBS en UWV. Het aantal WW-uitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid. De WW-cijfers geven derhalve een goed beeld van de dynamiek op de arbeidsmarkt. In de bijlage treft u de WW-cijfers uitgesplitst naar de gemeenten voor de provincie.

WW-uitkeringen

  • UWV geeft op basis van de Werkloosheidswet (WW) een uitkering aan werknemers die buiten hun schuld hun baan zijn kwijtgeraakt. Het aantal WW-uitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid. Het aantal WW-uitkeringen is exclusief werkloosheid als gevolg van betalingsonmacht bij faillissementen, werktijdverkorting en “onwerkbaar” weer. De belangrijkste redenen om een WW-uitkering te beëindigen zijn werkhervatting en het bereiken van de maximale uitkeringsduur.

WW-percentage

  • Het WW-percentage is het volume WW uitgedrukt als % van de beroepsbevolking. Deze WW-cijfers hebben betrekking op het aantal WW-uitkeringen, niet op het aantal personen. Het WW-percentage dient niet te worden verward met het werkloosheidspercentage (CBS). De cijfers zijn per 5 januari 2024 aangepast aan de CBS-publicatie van de beroepsbevolking volgens regio-indeling Besluit Werkgebieden 2024.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda