Grensland Grensloos

NIEUW SCHOONEBEEK - Stel je woont in een dorp aan de Duitse grens. Je ziet dat er steeds meer voorzieningen verdwijnen en dat steeds meer mensen in je omgeving het vertrouwen in de politiek en de media kwijtraken. Kun je daar dan iets aan doen? En wat is de oorzaak? Tanja Schepers deed hier in het kader van haar masterstudie Crossover Creativity aan de hogeschool voor de kunsten in Utrecht onderzoek naar.


Met twee mede-bestuursleden richtte ze een stichting op om dit te onderzoeken; Stichting Grensloos. Bewoners van het dorp Nieuw-Schoonebeek, waar Tanja zelf ook woont, hebben een centrale rol in het project. In het eerste project ‘Grensland/Grensloos’ probeert de stichting aan de hand van de thema’s verleden, heden en toekomst, nieuwe verbindingen tot stand brengen tussen bewoners. Bewoners worden uitgedaagd om met verbeelding en verwondering opnieuw naar hun dorp te kijken.

In het onderdeel ‘Verleden’ zijn oudere inwoners zijn geïnterviewd door middel van een door Tanja ontworpen 'verhalenmachine'. Ook werden de bewoners van woonzorgcentrum de Zwarte Racker en dagcentrum de Beek gefotografeerd door fotografen Iris Sijbom en Soraya Braker. In het onderdeel ‘Heden’ zijn inwoners samen met documentairefotograaf Huib Rutten op pad geweest om het dorp door hun ogen te fotograferen. In het onderdeel ‘toekomst’ hebben de kinderen van de basisschool een podcast en'toekomsteilanden' gemaakt.

De expositie is vanaf 19 juli 2024 tot 18 augustus 2024 gratis te zien in de openlucht op verschillende plekken in het centrum van Nieuw-Schoonebeek. Naast foto’s van de verschillende onderdelen is ook de podcast, die gemaakt is door groep zeven en acht van de Gerardus Majellaschool, te beluisteren.

Stichting Grensloos heeft de ambitie om een verbinding te maken tussen inwonerparticipatie, lokale stichtingen en verenigingen, ontwerp en creatieve makers. De stichting gaat de lessen uit dit proces delen met overheden, fondsen en andere geïnteresseerden om de mogelijkheden voor soortgelijke culturele projecten in de grensregio's te vergroten.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda