Drie jonge neushoornmannen gearriveerd in WILDLANDS

EMMEN - In de savannestal van WILDLANDS Adventure Zoo Emmen zijn gistermiddag en -avond drie jonge witte neushoornmannen gearriveerd. Het gaat om twee dieren uit Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem van 3 jaar en 2 maanden en 2 jaar en 9 maanden oud en één jonge man uit Pairi Daiza in België van 2 jaar en 11 maanden oud. Zij hebben direct kennis met elkaar gemaakt in de stal van het Emmense dierenpark. Dit verliep rustig en met veel interesse in elkaar.


Door het houden van een jonge mannengroep blijft het park onderdeel van het Europese fokprogramma (EEP) van de in het wild bedreigde witte neushoorns. Binnen de Europese Vereniging van Dierentuinen (EAZA) zijn in totaal 82 dierenparken die witte neushoorns houden en deze populatie in gevangenschap is heel belangrijk voor de instandhouding én het genetisch gezond houden van deze diersoort.

Het herplaatsen van de jonge mannen is één van de grootste uitdagingen binnen het EEP en dus is zowel WILDLANDS als het EEP blij dat de huisvesting van deze dieren mogelijk is in Emmen. De afgelopen weken zijn twee van de drie volwassen neushoorns uit Emmen naar Beekse Bergen in Hilvarenbeek verhuisd; zo is er ruimte voor de drie jonge mannen gecreëerd. Hiermee is WILDLANDS voorlopig geen potentiële geboortelocatie meer. De jonge mannen zijn nog te jong om te dekken.

Zijn ze geslachtsrijp, dan gaan ze mogelijk weer weg naar andere parken waar ze wel voor nageslacht kunnen zorgen. Is dat het geval, dan kunnen weer andere jonge mannen naar WILDLANDS verhuizen. Bij witte neushoorns weegt een volwassen mannetje tussen 2500 tot 3000 kilo, terwijl deze jonge dieren naar schatting ruim 1000 kilo wegen. Jonge neushoornmannen vertonen actief gedrag: zij zijn speels en hebben onderling een goede verstandhouding.

WILDLANDS vindt het zeer belangrijk om op deze manier aan het behoud van deze soort een bijdrage te leveren. In zuidelijk Afrika leven nog slechts zo’n 16.000 neushoorns in nationale parken. Een vrouwtje krijgt maar eens in de 3 – 4 jaar een jong na een draagtijd van ongeveer 16 maanden.

Omdat er jaarlijks ongeveer 1000 dieren gestroopt worden, is de situatie kritiek. De witte neushoorn wordt in het wild met uitsterven bedreigd, omdat stropers het voorzien hebben op zijn hoorn, waaraan ten onrechte medicinale eigenschappen worden toegeschreven.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda