Dag van de Boekweitboer in het Veenpark

BARGER COMPASCUUM - Aanstaande zondag 11 september is het weer tijd om de boekweit te oogsten in het Veenpark. Deze dag is een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan de eerste bewoners van het Barger-Compasuum. Het waren pioniers van Duitse afkomst die vanuit het koninkrijk Hannover de grens over trokken.

Hannoveranen naar het Compascuum

Wie waren die eerste pioniers in Barger-Compascuum? Een stukje geschiedenis. In het jaar 1765 hebben onderhandelingen tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en het Koninkrijk Hannover tot de huidige Nederlands-Duitse grens geleid. In het jaar 1866 is een nieuw verdrag gesloten, waardoor het hele gebied, het Barger-Compascuum, voor bewoning kon worden vrijgegeven. Op bijna hetzelfde moment veroverden de Pruisen het koninkrijk Hannover en veel Hannoveranen vluchten daarom naar het Compascuum.

Met een kruiwagen of oude kar, beladen met huisraad en wat spullen, kwamen deze pioniers in het uitgestrekte, onbewoonde, veengebied aan. Van de materialen die ze ter plekke konden vinden bouwden ze schamele onderkomens. Hutten van berkenstammen met heideplaggen als dak.


Boeren op het veen

Boekweit was het enige gewas dat groeide op de zure veengrond. Zo voorzagen de eerste bewoners in hun levensonderhoud. Bij de voorbereidingen, maar zeker bij de oogst van de boekweit was de hele familie van de boer in touw. Om zijn bovenkleding te sparen deed de boer het werk in zijn lange blauwe onderbroek. Deze traditie houden we in het Veenpark graag in ere. Maar liefst drie keer wordt op zondagmiddag 11 september de verbouw en oogst van de boekweit voor de bezoekers uitgebeeld en toegelicht door de vertelster en onze vrijwilligers.


De voorstellingen op de akker zijn om 13:15, 14:15 en 15:15 uur. Het Veenpark is open van 10.00 tot 17.00 uur

Meer informatie vindt u ook op https://www.veenpark.nl/dag-van-de-boekweitboer

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda