EBV Mustangs U14-1 met de hakken over de sloot

EMMEN - Op papier zou de nummer 1 tegen de nummer 7 een wedstrijd zonder al teveel bloed, zweet en tranen moeten zijn. In de praktijk bleek daarvan geen sprake. Met een eindstand van 52-49 heeft BVG laten zien dat er met hun na de winterreces niet te spotten valt. Om 7 uur in de ochtend gaat de wekker, niks uitslapen op de zaterdagmorgen.

Om 10 uur worden de Mustangs spelers Kees Venema, Roan Fransen, Mats en Jurre van der Staaij, Jasper Wiegman, Jeroen Andre Groen in ’t Woud, Mateja Batanjski, Briyan Bos en Mathijs van den Hengel verwacht in de oude ALO in Groningen. De winterslaap zat er tijdens het warm lopen nog in, maar ach de Mustangs staan boven aan dus wie ons wat!

Fransen in de tang
Juist BVG dus, de start van de Mustangs is traag en de verdediging staat niet goed. Tot 12-12 blijft BVG eenvoudig bij. Dan laten de Mustangs 4 minuten zien wat ze kunnen en eindigt het 1e kwart in een voordeel van 21-12. Maar dan, de Mustangs vallen terug in het start tempo en verdedigen zit er niet in. Daarnaast neemt men slechte beslissingen in de aanval en komen passes niet goed aan. Roan Fransen wordt stevig aangepakt en komt daardoor niet goed uit de verf. Op een gegeven ogenblik zit hij in de tang met 3 verdedigers om zich heen die allen de salsa met hem willen beginnen. Het tweede kwart wordt verloren met 4-13!! De ruststand is dan 25-25.

Rusten, uithuilen en focussen dat is de boodschap van de coaches Kardijk en van der Staaij. Het begin van het 3e kwart is echter heel mager, pas in de 4e minuut toveren de Mustangs de 1e score op het bord. Ook BVG heeft het lastig en de wedstrijd blijft spannend. Briyan “tip-in” Bos scoort belangrijke punten en heeft een aantal goede rebounds in deze periode. Het blijft gelijk aan het einde van het 3e kwart 37-37. Op zich al vrij uniek in deze klasse om zo twee achter elkaar met gelijke stand te eindigen.

Op het tandvlees wordt er aan het vierde kwart begonnen. Het begint weer wat te draaien en het gaat gelijk op tot 45-45. Door de salsa partij met Roan Fransen blijft hij voorlopig even op de bank. Mats van der Staaij pakt een belangrijke aanvallende rebound en maakt het koelbloedig af, een goede score van Briyan Bos erbij en het gat is 4 punten. Jasper Wiegman wordt foutief afgestopt en hij verzilvert 1 van de 2 vrije worpen. BVG maakt er nog 49-50 van, maar in de laatste seconde sluit Roan Fransen de deur met zijn herintrede met een fraai jumpshot. Een benauwde 52-49 zege na een matige pot, wel de volle winst binnen.

Petje af voor de point guard Mats van der Staaij die 38 van de 40 minuten speelde. De wisselmogelijkheden op deze positie waren in deze wedstrijd beperkt. Zijn conditie is deze wedstrijd weer eens goed aangesterkt.