Openluchtmuseum Ellert en Brammert wordt weer tot leven gewekt !

EMMEN - Op zondag 23 juni 2019 van 11.00 uur – 17.00 uur is er eenLevende Drentse geschiedenis door ’t Aol’ Volk – Emmen. Er wordt gewerkt, getrouwd, gerouwd, gedanst en vele behuizingen in het Openluchtmuseum hebben bewoners die u laten zien hoe men vroeger op het Ellertsveld leefde

De hele dag lopen er vreemde figuren van “vroeger” rond. Het landlopersechtpaar houdt zich bezig met alles wat niet is toegestaan en het stel zal dan ook zeker af en toe in de gevangenis worden opgesloten, want de veldwachter ziet er natuurlijk op toe dat alles ordelijk verloopt.

Er wordt “over de puthaak” getrouwd, een gebruik bij mensen die geen vaste woon- of verblijfplaats hadden. Stenenprikkers doen hun werk, de was ligt op de bleek, de kunstschilder is aanwezig en de melkers zijn op pad. De timmerwerkplaats is bemand en klokkleedjesknipsters en kantklossters zijn creatief bezig in het Armhoes.

Verder veel kleedgewoonten van vroeger, maar ook kan men - “met een knipoog naar het verleden” - jonge meiden zien met mooie creaties van oude niet meer te dragen kleding. Tijdens de boerenbruiloft van de gegoede stand kan men genieten van walsen en polka’s en “brandewien op rozienen”. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven.

Dit weekend is de jeugdgroep van Terschelling op bezoek bij de jeugd- en kinderdansgroep ’t Aol’ Volk en gezamenlijk wordt er gedanst en kan er worden meegedanst. Het “Ot en Sien-spel” spel kan worden gespeeld; een spellencircuit langs de verschillende hutjes met spelletjes van vroeger, zoals vlaggetjes in de stoof steken, zaklopen, etc. Als ze het allemaal volbracht hebben wacht de kinderen een verrassing.

’t Aol’ Volk probeert u een indruk te geven van de leefomstandigheden van onze voorouders op zondag 23 juni 2019 bij Ellert en Brammert in Schoonoord!

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda