Emmen wil geen zonnewand langs A37

EMMEN - In juni ontvingen ruim 1000 omwonenden van de A37 bij Parc Sandur, Nieuw-Amsterdam en Erica een enquête over de Zonneroute A37. Met de enquête wilde de gemeente peilen hoe bewoners staan tegenover de zonneroute en een eventuele zonnewand op deze locatie. Een merendeel is voorstander van de zonneroute als de zonnepanelen in een vlakke opstelling langs de snelweg worden gelegd (63%). Er is onvoldoende draagvlak voor een zonnewand (82% tegen).


Deze uitkomsten heeft de gemeente verwerkt in een formele zienswijze op het provinciaal inpassingsplan voor de zonneroute. Samen met onder andere de provincie Drenthe en Rijkswaterstaat werkt de gemeente Emmen mee aan de Drentse Zonneroute A37. Langs 42 km tussen Hoogeveen en de Duitse grens kan naar verwachting 140 megawatt aan zonne-energie worden opgewekt, wat stroom voor maximaal 35.000 huishoudens oplevert. Vanaf 2018 zijn inwoners van de drie gemeenten gevraagd om mee te denken bij het maken van plannen voor de Zonneroute A37.

Tijdens één van de bewonersbijeenkomsten is door inwoners van de gemeente Emmen gevraagd naar de mogelijkheid van een zonnewand. Om naast zonne-energie op te wekken ook het geluid van de A37 te verminderen. Deze optie is meegenomen in de plannen.

Zienswijze provinciaal inpassingsplan
Om de zonneroute ruimtelijk mogelijk te maken voor de drie deelnemende gemeenten, heeft de provincie Drenthe een provinciaal inpassingsplan opgesteld en ter inzage gelegd. Hierin is ook de optie zonnewand opgenomen. Wethouder René van der Weide: “Wij kregen signalen dat omwonenden tegen een zonnewand waren. Om dit te toetsen hebben we een enquête hierover gehouden. We zijn blij met de respons op de enquête en dat een ruime meerderheid voorstander is van een zonneroute in een vlakke opstelling langs de snelweg. Omdat hieruit ook blijkt dat er onvoldoende draagvlak is voor een zonnewand, houden wij ons aan de toezegging ‘geen draagvlak, geen zonnewand’ en vragen we de provincie in de officiële zienwijze om de optie zonnewand uit het provinciaal inpassingsplan te halen.”

In de zienswijze van de gemeente spreekt het college zich positief uit over de Drentse Zonneroute, de wijze waarop met inwoners hierover gecommuniceerd wordt door de samenwerkende partijen en vraagt de gemeente aandacht voor goede inpassing van de zonneroute in het landschap en lokaal eigendom. “De samenwerking tussen onder andere Rijkswaterstaat, de gemeenten en de provincie Drenthe in dit project verloopt zeer goed. We gaan er vanuit dat de provincie onze zienswijze zwaar laat meewegen in de besluitvorming”, aldus wethouder Van der Weide.

Uitkomsten enquête
Ruim 1000 mensen zijn uitgenodigd om een enquête in te vullen, verdeeld over een deel van Parc Sandur, Nieuw-Amsterdam en Erica (direct omwonenden van de A37). In totaal hebben 764 mensen de enquête ingevuld. Het merendeel van de reacties kwam van de kant van Erica (76,65%), tegen 23,35% van de kant van Parc Sandur. Ruim 63% van de deelnemers van de enquête is voor een zonneroute als de zonnepanelen in een vlakke opstelling langs de snelweg worden gelegd. De meeste mensen vinden een zonnewand bij Emmen geen goed idee (82%).

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda

Laatste nieuws
 
agenda emmen
VanSlag gaat weer open met de Leif de Leeuw Band
vr 24 sep 2021 om 20:31
Concert americana-band Mercy John in VanSlag
za 02 okt 2021 om 20:00
Pianiste en zangeres LAVALU in De Amer.
zo 03 okt 2021 om 14:00