Bezoekje aan bazar start van langdurige romance

EMMER COMPASCUUM - Een bezoekje van Geert Bruinsma en Zwaantje Telkamp aan de jaarlijkse bazar in zaal Bruinsma aan het Oosterdiep bracht de twee bij elkaar. Geert was er met vrienden en had een droge worst gewonnen. Om contact te leggen bood hij Zwaantje en haar vriendinnen ook een plakje worst aan.


Gelijk maakte hij van de gelegenheid gebruik om haar te vragen om mee te fietsen en dat werd uiteindelijk een lang ritje naar het Schuttingskanaal. Het klikte eigenlijk wel direct volgens Zwaantje en er volgde een verkering die ongeveer vier jaar duurde. Na hun huwelijk kregen de twee een zoon en twee dochters en zijn er nu inmiddels ook vier kleinzonen. Vandaag, woensdag 11 augustus, vieren zij samen met de kinderen hun 60 jarige huwelijksfeest.

Zwaantje kwam 81 jaar geleden op de wereld in een veenarbeidersgezin aan het Schuttingskanaal. Zij was de twee in een rijtje van nog vier broers. Na de lagere school wilde Zwaantje graag door leren, maar voor haar was er in die tijd ook maar één opdracht en dat was werken. Het begon bij de boer met o.a. aardappelen krabben, maar kwam later in het gezinswerk terecht om uiteindelijk nog een aantal jaren op de AKU in Emmer Compascuum te kunnen werken. Inmiddels getrouw raakte ze in verachting en moest toen verplicht stoppen met werken. Geert, die in oktober zijn 82e verjaardag hoopt te vieren, werd geboren in een huisje op het bovenveen aan de Groenedijk in Emmer Erfscheidenveen als tweede in een rijtje met nog drie zussen. Na de lagere school was werken in het veen ook de eerste optie voor Geert, maar kwam daarna vrij snel aan het werk bij Loonbedrijf De Vries en kwam daardoor terecht in de aardappelen en bieten.

Na nog weer terug te keren in het veen als machinist op de persmachine vond hij uiteindelijk zijn roeping in de bouw. Hij werkte nog ruim 30 jaar op verschillende plaatsen van Groningen tot aan Enschede en als het werk dan stil lag in de winter was hij in de regio actief als broodbezorger voor bakkerij Hars. Op 64-jarige leeftijd kon Geert gaan genieten van een welverdiende pensioen en mocht zich storten op zijn hobby’s. In zijn jeugd was dat gymnastiek en later op de trom slaan bij de plaatselijke Prins Hendrik fanfare, maar nu is het vooral tuinieren en tuinbeelden maken van boomstronken en takken. Samen met Zwaantje, die ook graag mag puzzelen en haken, werd er veel gefietst en op vakantie gaan in Nederland, maar ook naar Oostenrijk. Wat nog altijd is bijgebleven dat de twee gepakt en gezakt op een brommer op vakantie gingen naar Spijkenisse. (foto Bennie Wolbers)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda