Onderwijs voor Oekraïense kinderen aan Angelsloërdijk in Emmen

EMMEN - De kinderen uit de Oekraiense vluchtelingengezinnen die in Emmen verblijven, kunnen vanaf komende maandag 11 april naar school. De voormalige leslocatie van het Esdal College aan de Angelsloerdijk 13 in Emmen is hiervoor tijdelijk ingericht voor de kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Het voortgezet onderwijs (12 tot18 jaar) start binnenkort op dezelfde locatie. Tot de zomervakantie krijgen de leerlingen hier les.


Ondertussen wordt er een geschikte locatie gezocht voor de periode na de zomervakantie. Het onderwijs voor de basisschoolkinderen wordt
verzorgd door het Expertisecentrum Anderstaligen (ECA) en voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs door de Internationale Taalgroep Emmen. De school start komende maandag met ongeveer 40 leerlingen in drie groepen. De gezinnen met deze kinderen worden opgevangen in vakantiepark Parc Sandur, het voormalige Fletcher Hotel, bij particulieren en in de gemeente Borger-Odoorn. Kinderen van 6 tot 12 jaar worden ingeschreven op het ECA en kinderen van 4 en 5 jaar kunnen instromen op een reguliere basisschool.

De kleuters die in het voormalige Fletcherhotel wonen gaan wel naar het ECA aan de Angelsloërdijk. In de afgelopen weken zijn door het ECA leerkrachten geworven en er is lesmateriaal geregeld. De gemeente is, samen met de schoolbesturen, aan de slag gegaan met het organiseren van onderwijshuisvesting, meubilair, leerlingenvervoer en buitenschoolse activiteiten. Het voortgezet onderwijs is nog op zoek naar geschikte docenten.

Tijdelijk
De school aan de Angelsloërdijk blijft tot de zomervakantie beschikbaar voor het onderwijs aan de kinderen uit Oekraïne. De gemeente is de komende maanden nog bezig om voldoende opvanglocaties voor de vluchtelingen te vinden. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen in de komende tijd huisvesting en onderwijs nodig hebben. In de zomer komen vaak onderwijsgebouwen terug naar de gemeente door nieuwbouw van scholen. Bekeken wordt dan of er wellicht een ander schoolgebouw, dat nog ingericht is met meubilair en digitale schoolborden, geschikter is.

Van start
“Wij zijn ontzettend blij dat we nu van start kunnen met geven van onderwijs aan de kinderen uit Oekraïne”, zegt wethouder Raymond Wanders. “We hebben alles op alles gezet om de leerlingen zo snel mogelijk naar school te laten gaan.” Ook Judith van de Vooren en Marlien de Koning van het Expertisecentrum Anderstaligen staan in de startblokken: “Ons hoofddoel is om deze kinderen een rustige, veilige en gestructureerde omgeving te bieden waar ze weer kind kunnen zijn maar waarin ze zich ook kunnen ontwikkelen.” Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht, wordt gevraagd zich te laten registreren in de gemeente waar ze verblijven. Dat kan door een afspraak te maken via 14-0591.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda