De naald was een markant beeld op het Bendienplein.
Het betekende niet meer in het veen werken, wat tot deze tijd heel normaal was. Er werd begonnen met 25 werknemers, maar dit aantal groeide na 25 jaar al gauw tot 560 personen en bereikte zelfs een top met 700 personen.Tientallen bussen brachten de werknemers van de omliggende dorpen naar de Weerdingerstraat. Het gaf soms veel bekijks.Jammer was het dat in de crisisjaren 1940-1945 het aantal werknemers drastisch daalde.Toen in 1950 de Bendienfabrieken hun 60- jarig bestaan vierden, bood het personeel de directie een naald aan. Symbool van een belangrijk onderdeel dat in de fabriek gebruikt werd.
De reden was misschien wel het sociale karakter dat de fabriek had, wat door de werknemers erg gewaardeerd werd.De Bendienfabriek werd in 1979 gesloten, maar de naald stond nog fier overeind op de hoek Weerdingerstraat en het Bendienplein.Hij is daar blijven staan tot de sloop van de fabriek en kwam toen 200 meter verderop in de voortuin van de boerderijvan de familie Haspers. Daar heeft de naald ruim 20 jaar gestaan tot de boerderij eigendom werd van de familie Louwes, de huidige bewoner.
Het verhaal hierna is dat ergens in 2003 de Naald van Bendien in de berm naast de woning van de fam. Louwes lag omdat zij die niet langer in hun tuin wilden hebben. De Naald verhuisde eerst naar de opslag van de gemeente aan de van der Scheerstraat en later op de gemeenteopslag bij de Boerderij aan de Nieuw Amsterdamsestraat 32. Daar lag hij totdat hij weer in ere hersteld werd hersteld en u na jaren staat hij weer in de omgeving waar hij thuis hoort.