Wethouder Jisse Otter geeft startsein voor “droge voeten” in Weiteveen
Het gaat hierbij om de aanleg van een afwateringsleiding aan de Oostzijde van het dorp Weiteveen. Wethouder Jisse Otter deed de openingshandeling door gezeten in een grote kraan een betonnen afwateringselement in de grond te plaatsen. Wanneer dit project is voltooid zullen de bewoners aan de rand van het dorp minder last hebben van grond- en regenwater. Deze drainage wordt aangelegd op verzoek van de bewoners zelf. De eerste betonnen afwateringselement werd in de achtertuin van Martin Wesseling geplaatst en mist nu al een beetje zijn natuurlijke tuinafscheiding wel al een beetje, want voor dit project moest wel een strook bos worden geruimd. ,,Ik had hiervoor geen schutting nodig, maar zal nu iets moeten verzinnen. Ik hoop wel dat dit project het wateroverlast onder de woningen in dit gebied te verminderen. Het plan was om er een diepe sloot van vier meter breed en diep te graven, maar dat vonden wij als bewoners geen goed idee. Tijdens een speciale Bewonersavond hebben wij dan ook aangegeven liever een drain dan een sloot te willen. Vooral in verband met de veiligheid van de kinderen. Deze drain wordt nu dan ook aangelegd op een strook achter de Heidestraat, de Kornhoenlaan en de Veltmanlaan in Weiteveen”.
De werkzaamheden vormen overigens een onderdeel van de aanleg van de Buffer Weiteveen zegt Kees Huysman, Communicatie Bargerveen-Schoonebeek. ,,Het is eigenlijk een tweeledig project. Die waterbuffer moet ervoor zorgen dan de waterstand in het natuurgebied Bargerveen stabieler wordt en de natuurontwikkeling weer een kans krijgt. Maar tegelijkertijd worden er maatregelen getroffen om de waterstand dat in Weiteveen een probleem is beter onder controle te krijgen. Of, met andere woorden, droge voeten voor het dorp. Het veen ligt hoog een daarom ligt op een lager niveau aan het einde van de Hondsrug het water als tegendruk voor het grondwater.”
De werkzaamheden in Weiteveen zullen een ingrijpend effect hebben op het dorp, vervolgt Kees Huysman. ,,Niet alleen komt er een nieuwe stuk natuurgebied bij, er wordt ook een nieuwe Schaapskooi gebouwd voor 1000 schapen die voor een “potstal systeem” zorgen. De schapen vreten zich vol van de opslagen ruimen alles op en de uitwerpsels komen in de schaapskooi. Ook zullen er 100 koeien een plaats krijgen in het gebied om mee te helpen aan het schoon houden van het gebied. Schaapherder zal Luuc Bos straks met enkele medewerkers die nu nog op de oude schaapskooi werkzaam zijn. Zijn intrede nemen in de nieuwe kooi. Maar er komt ook een bezoekers- en informatiecentrum en zullen er nieuwe toegangswegen, bruggen en fiets- en wandelpaden worden aangelegd.
(foto Bennie Wolbers)