Wethouder Bos bij aftrap Dag van de leerplicht
Tijdens de Dag van de Leerplicht staan alle betrokken partijen stil bij het recht op onderwijs en willen zij de leerplicht onder de aandacht te brengen van onder meer studenten en ouders. Drenthe College ondersteunt deze doelstellingen natuurlijk van harte. Henk van der Graaf, Opleidingsmanager binnen de sector Economie en Diensteverlening van Drenthe College: “Leerplicht klinkt als dwang; en het is natuurlijk goed dat je als samenleving kaders stelt en er op toeziet dat studenten daaraan voldoen. Maar dwang is bij lange na niet het krachtigste argument. Wat wij keer op keer voor het voetlicht brengen is het gegeven dat hoe meer een student op school aanwezig is, hoe groter de kans op studiesucces. Dat kunnen we aantonen; dat delen we met geïnteresseerden die onze open dagen of andere voorlichtingsevenementen bezoeken en we hebben het ook gedeeld met Wethouder Bos.”
De aandacht voor de leerplicht is volgens Van der Graaf terecht: “Alhoewel we in ons land voor jongeren de toegang tot onderwijs goed hebben geregeld, gebeurt het nog steeds dat studenten zonder diploma of startkwalificatie vaan school gaan. Drenthe College investeert er veel tijd in om schooluitval terug te dringen. En daarin zijn we heel succesvol; al een aantal jaren op rij behoren we bij de top van Nederlandse scholen die de sterkste reductie van voortijdig schoolverlaten (VSV; red.) kennen.”
Volgens de huidige leerplichtwet moeten kinderen en jongeren verplicht naar school tot en met het schooljaar waarin ze 16 jaar worden. Dit heet de volledige leerplicht. Daarna geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun 18ejaar onderwijs moeten volgen, tenzij ze een startkwalificatie hebben.
Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of MBO2-diploma. Dit biedt jongeren een betere kans op de arbeidsmarkt en het helpt hen makkelijker een baan te vinden. Wethouder Bos zorgde voor de aftrap door opleidingsmanager Henk de Graaf een blik stoopwafels te overhandigen.