Murat Isik, Hanneke Boonstra en Tilly Hermans in Amen
Wat begon als een zoektocht naar haar veronderstelde familieband met Mata Hari mondde uit in een meer persoonlijke band met deze mythische vrouw. Rudy Kousbroek (1929-2010) was een van de grootste essayisten van ons taalgebied. Onlangs verscheen ‘Seks, natuurlijk, maar vooral orde’, brieven aan zijn bewonderde collega-schrijver Gerard Reve. Redacteur Tilly Hermans heeft Kousbroek goed gekend. Albert Haar en Annette Timmer presenteren de avond. De muziek wordt verzorgd door An Sithean, bestaande uit Hilke Broodtaerts, Robert Waaksma en Wim Cnossen. Zij spelen Schotse en Ierse folkmuziek.
Murat Isik is geboren in Turkije. Hij kwam op zijn vijfde met zijn ouders en zus in de Bijlmer terecht, nadat in Hamburg een aanvraag voor politiek asiel was afgewezen. Hoofdpersoon in zijn nieuwe roman ‘Wees onzichtbaar’ is een introverte jongen van Turkse afkomst die grote gelijkenis met hem vertoont. Coen Peppelenbos noemde in Dagblad van het Noorden de stem van Murat Isik een noodzakelijke toevoeging binnen onze literatuur “waarin het wemelt van witte gymnasiasten uit geprivilegieerde gezinnen. Wie zijn moeder heeft zien zwoegen om geld voor het eten te verdienen, schrijft andere boeken.” ‘Wees onzichtbaar’ is genomineerd voor de Halewijnprijs.
Murat Isik debuteerde met de roman ‘Verloren grond’ (2012) die tot op heden twaalf drukken beleefde. Hij won hiermee de publiekprijs van De Bronzen Uil en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Jarenlang was hij als jurist in dienst van de gemeente Amsterdam. Inmiddels is hij full- time schrijver.
Hanneke Boonstra dook in de geschiedenis van Margaretha Zelle. Het Friese meisje dat zich als Mata Hari ontpopte tot een exotische danseres. Ze had vele affaires, maar eindigde door iedereen verlaten in een Parijse cel, verdacht van spionage. Hoewel ze honderd jaar geleden werd gefusilleerd, leeft ze voort in de kunst. Journaliste Hanneke Boonstra dacht dat ze familie van Mata Hari was. Dit blijkt niet waar, toch voelt ze zich met haar verbonden.
Rudy Kousbroek is bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs en de P.C.Hooftprijs. Hij schreef naast krantenartikelen, essays, boeken en gedichten ook brieven. Die aan Gerard Reve uit de periode 1979-1989 zijn nu gebundeld. De rationalist en atheïst Kousbroek verschilt in alles van de zelfbenoemde volksschrijver. Tilly Hermans was vanaf 1983 redacteur van Kousbroek en heeft meer dan vijftien boeken met hem gemaakt.
De Literaire Hemel, vrijdag 8 december 2017 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: € 15,00
www.literairehemel.nl