Drenthe verdient meer politici met een beperking of chronische ziekte

ASSEN - Vijftien procent van de Nederlandse bevolking heeft een beperking of chronische ziekte. Al deze mensen hebben recht op een toegankelijke wereld. De praktijk is een stuk weerbarstiger, ook in Drenthe. De blinde Elisabeth Smelik uit Assen knokt voor meer begrip, aandacht en vooral toegankelijkheid. Dit doet zij samen met Zorgbelang Drenthe, VN-ambassadeursnetwerk Drenthe, STERKplaats Assen en de Oogvereniging Nederland.


Elisabeth Smelik werd in 2001 overvallen door een zeldzame oogziekte en was een paar jaar later blind. Haar wereld stond op de kop. Ze was gewend om alles zelf te doen. Een blindengeleidehond maakte dat Smelik de deur weer uit kon. Omdat het wonen op het Groninger platteland allesbehalve ideaal was gezien haar handicap, werd drie jaar geleden een nieuwbouwwoning betrokken in Assen. Om eenzaamheid in haar nieuwe woonplaats te voorkomen, ging Smelik op zoek naar vrijwilligerswerk. Een vacature van de Participatieraad Assen sprak haar aan. Een participatieraad geeft een gemeenteraad gevraagd en ongevraagd advies over onder meer Wmo, jeugdzorg, armoede en toegankelijkheid. Smelik werd benoemd in de participatieraad en dat hebben ze geweten in Assen.

Beleidsambtenaren, architecten en stadsplanologen kennen de eisen en regelgeving rond toegankelijkheid. Toch komt het niet altijd uit de verf. De reden: de doelgroep wordt vaak te laat betrokken. Ongeveer vijftien procent van de Nederlandse bevolking heeft een beperking. Al deze mensen hebben ook recht op een toegankelijke wereld.

“Wij doen er toe”
Smelik hoopt dat meer mensen met een beperking of chronische ziekte maatschappelijk en/of politiek actief worden om hun stem te laten horen en invloed aan te wenden. “Wij doen er toe! Wij kunnen, ook al gaat het niet altijd even snel, ervoor zorgen dat we gezien en gehoord worden. Zodat onze ervaringen meegenomen worden in de voorbereiding en besluitvorming van maatschappelijke plannen.”

Elisabeth Smelik is een van de ervaringsdeskundigen die spreekt op de inspiratiebijeenkomst ‘politiek actief met een beperking’. Zorgbelang Drenthe heeft samen met het VN-ambassadeursnetwerk Drenthe en STERKplaats Assen in het Drenthe College de handen ineengeslagen om het percentage ervaringsdeskundigen in de Drentse politiek omhoog te krijgen. De bijeenkomst is de aftrap van een langlopend programma dat er toe moet leiden dat in 2026 in elke Drentse gemeente en in de provincie meer ervaringsdeskundigen politiek actief zijn. Dat kan als gemeenteraadslid, maar ook als actief lid van een politieke partij. Of bijvoorbeeld vanuit een cliëntenraad of een andere maatschappelijke advies- of participatieraad.

De inspiratiebijeenkomst wordt gehouden op donderdag 28 oktober in het Drenthe College in Assen van 16:30 tot 20:30 uur. Voor meer informatie en aanmelding: www.zorgbelang-drenthe.nl/politiekactief

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda