Noodklok luidt voor jubilerende Ouderensoos Zandpol

ZANDPOL - Afgelopen dinsdag 19 april was het precies 50 jaar geleden dat de Ouderensoos Zandpol werd opgericht door een aantal enthousiaste dames om wat reuring in het dorp te brengen met verschillende activiteiten voor ouderen. Aanvankelijk werden de bijeenkomsten van de nieuw Ouderensoos, die van start ging met 12 leden, gehouden bij een van de bestuursleden.


Het bleek al snel dat er behoefte aan een soos voor ouderen waar men een spelletje te kaarten, sjoelen en of andere traditionele spelletjes kon doen. Maar ook gewoon voor een bakkie koffie en ondertussen lekker even kletsen met elkaar over de dagelijkse realiteiten. Het duurde niet lang of het ledental groeide uit naar ongeveer 45 leden bestaande uit mannen en vrouwen.

In 1993 werd de huiselijke gezelligheid vervangen door een ruimte in het oude trefpunt in Zandpol. Daardoor konden de activiteiten ook worden uitgebreid met het houden van clubfeestavonden en bingoavonden. Helaas is de realiteit op dit moment minder rooskleurig volgens het bestuur van de ouderensoos Zandpol, door hen zelf ook wel “de jeugd van vroeger” genoemd.

Het ledental is in de laatste jaren gedaald naar 19 leden. Een klein aantal komt uit Zandpol, maar de meeste leden komen uit de regio. Eigenlijk is de naam Ouderensoos Zandpol dan ook een verkeerde benaming. Juist de ouderen in Zandpol schitteren door afwezigheid op de tweede en vierde donderdagmiddag van de maand als er voor elk wel activiteiten zijn tussen 13.30 en 15.30 uur in ‘t Trefpunt”.

Tot overmaat van ramp vond de gemeente Emmen het ook nog noodzakelijk om deze doelgroep te confronteren met een flinke zaalhuur verhoging, terwijl er binnenkort ook nog een tweede verhoging zit aan te komen. Het water stijgt het bestuur van de soos dan ook aan de lippen door de geringe inkomsten met de huidige ledental.

Aangezien vooral de ouderen in Zandpol zelf wegblijven, komt er te weinig contributiegeld binnen om aan alle verplichtingen te voldoen. Verhogen van de contributie kan ook niet meer. Het bestuur doet dan ook een noodroep aan de ouderen in Zandpol om zich aan te melden. Met een ledental van rond de 40 kan de soos nog blijven draaien, maar als dat niet lukt moet op korte termijn de stekker er misschien wel definitief uit. Maar voor dat dat zover is staat er voor donderdag 28 april aanstaande in ieder geval nog een jubileumfeestje gepland.

”De jeugd van vroeger” probeert samen nog de soos in stand te houden, maar hoe lang nog is de vraag bij deze dames en heren. (foto Bennie Wolbers)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda