De scholekster komt naar de stad

EMMEN - De IVN-Afdeling Emmen-Coevorden houdt op woensdag 11 september een lezing. De lezing gaat over de scholekster en wordt gegeven door Bert Dijkstra. Bert Dijkstra is vogelspotter en werkt mee aan een onderzoek naar deze interessante vogel. De scholekster is een forse, zwartbonte vogel met een lange oranje snavel. Hij duikt in het voorjaar op en vertrekt weer aan het eind van de zomer. Het aantal scholeksters in Nederland gaat sterk achteruit.


Scholeksters hebben te maken met een lager broedsucces als gevolg van extreme intensi¬vering in de landbouw en mogelijk ook door een toename van natuur¬lijke vijanden (predatie). Verder is de hoeveelheid voedsel in de overwinteringsgebieden afgenomen en is in kustgebieden de kans op overstroming in het broedseizoen toegenomen.

Maar …. in steden zie je echter juist steeds meer scholeksters. De scholekster heeft dus een carrière switch gemaakt: van de wei naar het dak. Ook in Emmen broeden ze op grinddaken op industrieterreinen. In Assen wordt sinds 2008 de populatie op de voet gevolgd. In het kader van dit onderzoek zijn o.a. vogels voorzien van kleurringen en zenders. Hierdoor zijn diverse nieuwtjes over terreingebruik, verplaatsingen binnen het broedgebied, voedselvoorkeur en broedsucces naar boven gekomen.

De lezing wordt gehouden op woensdag 21 september 2022 in Wijkcentrum Angelslo, Statenweg 107, 7827 CW Emmen van 20.00 tot 22.00 uur en is gratis toegankelijk voor IVN leden. Niet-leden betalen € 4,00.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda