Naamloos bericht

View this email in your browser

Dutch TechZone is dé regio voor de maakindustrie in Europa. In de Dutch TechZone hanteren we een ruime interpretatie van de maakindustrie waardoor niet alleen HTSM maar ook industriële voortbrengingsprocessen in de sectoren (duurzame) energie en (groene) chemie vallen onder de maakindustrie in de regio. Samen produceren we op slimme en duurzame wijze in de breedste zin van het woord. In Dutch TechZone werken ondernemers, kennis- en onderwijsinstellingen en de overheid samen om de economie in de regio duurzaam te versterken. De inspanningen om de industriële positie van de regio te versterken en uit te bouwen hebben daarmee een breed karakter en sluiten aan bij de noordelijke en nationale inspanningen op dat punt. Zo bouwen we aan een veerkrachtige regio die blijft ontwikkelen. Wij maken het en de wereld weet het!

Een sterke regio heeft een sterk profiel. Door met elkaar te werken aan een goede profilering van de DutchTechZone profiteert het hele gebied daar optimaal van. Inmiddels is het contentplatform niet meer weg te denken en is het een bibliotheek met verhalen uit de omgeving. Niet alleen successen, maar ook wat er gebeurt en punten waarop een bedrijf kan aanhaken.
Heb jij een verhaal dat je wilt delen? Neem dan contact met ons op via info@dutchtechzone.nl.

IN HET NIEUWS

Zaterdag 5 november Open Bedrijvendag Coevorden, Emmen en Hoogeveen

COEVORDEN: Op het terrein van Forbo Novilon in Coevorden tref je die dag een verzamelplaats van bedrijven met gave activiteiten, waarbij ondernemers en bezoekers elkaar treffen en wie weet, versterken. En om het geheel compleet te maken, vind je bij het 'Fablab' van De Nieuwe Veste een techniekplein. Technisch georiënteerde bedrijven presenteren zich hier samen met het praktijkonderwijs om de interesse voor diverse vakgebieden te wekken. Echt de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

HOOGEVEEN: Dit jaar hebben een record aantal van 47 prachtige Hoogeveense bedrijven zich aangemeld om mee te doen. Daar zijn we enorm trots op! Het thema voor dit jaar staat vast: 'Kijk Hoogeveen, nu en in de toekomst'. We leven in een tijd waarin de arbeidsmarkt extreem krap is. Ieder bedrijf zal dat herkennen. Het vinden en behouden van je medewerkers is een veel besproken item. Hier willen we op in springen. We hebben prachtige bedrijven in Hoogeveen en daar komen de komende jaren nog veel meer mooie bedrijven bij. De deuren mogen weer open!

EMMEN: Verschillende bedrijven openen hun deuren voor publiek. Het gaat om bedrijven uit allerlei branches: bouw, onderwijs, techniek, ict, zorg, vrije tijd, kunst, gezondheid, kringloop en sport. Het thema dit jaar is Personeel en Arbeidsmarkt: een actueel thema nu het vinden en behouden van personeel voor veel ondernemers een uitdaging is!

Stippel alvast je route uit!
Klik hier voor deelnemende bedrijven in Coevorden
Klik hier voor deelnemende bedrijven in Hoogeveen
Klik hier voor deelnemende bedrijven in Emmen
Bron: www.linkedIn.nl

??? ?? ??? ??? ??? ????????? ??????????? 3?-????????

De mijlpaal van 750 volgers is een feit. Graag maken we van de gelegenheid gebruik om ze voor te stellen.

Binder3D is een proeftuin met het officiële fieldlab status van Smart Industry. Zij faciliteren en ondersteunen bedrijven bij het realiseren van hun innovatie-ambities. Hier ontdekken bedrijven het 3D-printen en bereiden zij zich voor op de productie- en ontwerpmethoden van morgen. Binder3D verbindt zo ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en industriële experts.

Hun ambitie is de kennis omtrent 3D printen in Noord-Nederland naar een hoger niveau te tillen door het creëren van samenwerkingsverbanden en door gezamenlijk kennis en ervaring op te doen. Zij geloven in het delen van kennis en geleerde lessen. Dat zorgt voor sneller en efficiënter leren en voorkomt dat elk bedrijf opnieuw het wiel uitvindt.

Lees hier het hele verhaal
LEES MEE WAT ER GEBEURT IN

bron: www.dutchtechzone.nl
DOORGEBROKEN AAN DOORBRAAKWEG 45

Gramsbergen – Vandaag mogen we op bezoek bij een onderneming die qua grootte een flink contrast geeft met haar omgeving. Zo staat er in de plaats van krap 3.200 inwoners een onderneming van 21.000 vierkante meter aan productie- en voorraadhallen. CF Kunststofprofielen uit Gramsbergen heeft niet alleen met haar bedrijfsgrootte een mooi contrast met de omgeving, maar heeft ook met haar verbondenheid een grote impact op het leven in Gramsbergen.


Want verbonden met Gramsbergen is CF Kunststofprofielen zeker. Dat vertelt Nico Mensing me, de persoon die vanaf januari 2022 is aangesteld als algemeen directeur. "Niet alleen werken er zo'n 200 betrokken mensen uit de omgeving bij ons, maar is de onderneming ook een kartrekker in het verdere (bedrijfs-)leven van Gramsbergen". Voordat we uitweiden over het groen-witte hart van de rood-zwarte onderneming is het goed om eerst kennis te maken met CF Kunststofprofielen zelf.

Aan de Doorbraakweg 45

De onderneming is er zoals gezegd een van een wezenlijk formaat, maar is net zoals veel ondernemingen in Dutch TechZone klein begonnen met een goede visie en een passie voor vakwerk. In 1989 werd de onderneming opgericht, en heeft het gestaag weten te groeien met behulp van de waarden waarmee het is opgericht. Veelzijdigheid, kwaliteit en nuchterheid staan namelijk al vanaf het begin centraal bij de Gramsbergse kunststofproducent, en de grootte van de onderneming verraadt dat het klantenbestand zich hier goed in kunnen vinden.

Lees het hele verhaal
Bron: www.dutchtechzone.nl

MET Z'N DRIEËN NAAR DE TWEELING

Nieuw-Amsterdam/Veenoord – wat als afval van blik kan worden gebruikt om familiewoningen en leefruimtes te bouwen? Bouwen aan de bouw, dat is wat Re-Buildit doet. De organisatie uit Nieuw-Amsterdam heeft ambitieuze plannen, een heldere blik op de bouwbranche, én stroomt over van innoverende ideeën. Vandaag mag ik een kijkje nemen aan de Vaart Noorderzijde 37, en spreek ik met Nico van Hoogdalem; één van de initiatiefnemers.
Die andere twee initiatiefnemers? Dat zijn Marc en Johan. Alle drie komen ze uit een volledig andere sector van de bouw- en ontwikkelbranche en een volledig andere plek in Nederland, maar ze hebben elkaar gevonden in innoverende staalbouwconstructies. "We kwamen elkaar tegen tijdens de realisatie van een project in Katwijk. Tijdens ons contact kwam er tot uiting dat er veel winst te behalen valt in de prefab staalbouw, en daar zijn we samen bovenop gedoken". Vanuit Nieuw-Amsterdam ontwikkelt Re-Buildit dus prefab staalbouwconstructies voor de bouw van woningen en utilitaire gebouwen, maar deze zijn verre van standaard constructies.

Gedeeld innoveren
Re-buildit doet het namelijk net even anders dan de rest. Ze vervaardigen met 50 tot 60% gerecycled blikmateriaal de sterkste prefabconstructies. Denk daarbij aan vloeren, wanden, daken of gevels die in één modulair pand een milieuvriendelijk samenspel opleveren. Op basis van twee gepatenteerde ideeën wordt bouwen sneller,groener en minder belastend voor ons milieu nu en in de toekomst. Het eerste idee heeft te maken met de vorm van de staalbouw. Hierbij is er gekozen voor een techniek met specifieke gaten in de blik-stalen geproduceerde profielen. Deze gaten zorgen voor een steviger constructie. Een mooi voorbeeld hiervan wordt getekend door Nico; "Kijk, we hebben bijvoorbeeld een vloer bouw-element gemaakt van zo'n 26 meter die geen extra steunpilaren nodig heeft en vrij dragend is. Dát is de kracht van de innovatie. Met minder materiaal meer kunnen".

Lees hier het hele verhaal
ron: www.drenthecollege.nl

Samenwerking essentieel voor Greenwise Campus

Een slimme en duurzame toekomst creëren voor een vitale regio. Daarvoor wordt in Zuid-Oost Drenthe kennis en kunde gebundeld en gedeeld op de Greenwise Campus, een initiatief van NHL Stenden, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Drenthe en gemeente Emmen. Via de samenwerking op verschillende thema's zijn ook Alfa-college en Noorderpoort aangehaakt.
Liesbeth Horstmann, projectmanager Techniek & Innovatie van Drenthe College, en Klaas Jan Noorman, programmaleider energie bij Greenwise Campus, zien samenwerking als essentieel ingrediënt voor de transitie die nu nodig is. Noorman is tevens partner van ProDO, een onafhankelijk bureau voor advies, proces-, project- en programmamanagement voor duurzame ontwikkeling in Groningen. ,,Ik ben geboren en opgegroeid in Emmen en vind het geweldig om sinds de zomer als projectleider energie betrokken te zijn bij dit kennisknooppunt in Zuid-Oost Drenthe. De regio profiteerde jarenlang van de aanwezigheid van gas en olie en de bedrijven die daardoor groot zijn geworden, dragen nu bij aan de transitie naar een energiesysteem dat bestaat uit volledig hernieuwbare energie.''

Maakindustrie
De focus op deze Drentse regio is volgens Liesbeth Horstmann mede ingegeven door de aanwezigheid van veel maakindustrie. ,,Dat zijn bedrijven die de komende jaren moeten bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en slimme producten op de markt kunnen brengen die kunnen bijdragen aan die vitale regio.'' Greenwise Campus richt zich namelijk niet alleen op de transitie van een lineaire naar een circulaire economie en van fossiele naar duurzame energie, maar ook op de transitie van analoog naar digitaal en van zorg naar positieve gezondheid. De vier transities moeten leiden naar groene chemie, nieuwe energie, slimme maakindustrie en technologie in zorg en welzijn. ,,Regionale bedrijven kunnen nieuwe technologieën omzetten naar producten, maar daar zijn wel vakmensen voor nodig. Dat geldt ook voor zaken als veiligheid, montage en onderhoud.'' Greenwise Campus verzorgt daarom bijscholing aan professionals uit het bedrijfsleven en leidt zijinstromers en nieuwe studenten op om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden..

Lees hier het hele verhaal
Bron: www.nhlstenden.com

Studenten staan voor belangrijke 'challenges' tijdens de RUN-EU studentenweek in Häameenlinna, Finland

NHL Stenden is onderdeel van het Regional University Network- European University (RUN-EU). Tussen 7 en 11 november vinden de tweede 'RUN-EU General Assembly' (GA) en 'Students Week' plaats in Finland, bij de Häme University of Applied Sciences.

De GA is een strategisch bestuursorgaan van de RUN-EU alliantie en komt eenmaal per jaar bijeen. Om beleidskwesties te evalueren en de samenwerking te optimaliseren om de RUN-EU doelen te bereiken, en samen te werken aan de ontwikkeling van de betrokken regio's. Het is tevens de gelegenheid waarbij studenten, docenten, onderzoekers, staf, geassocieerde partners uit het werkveld en alle RUN-EU rectoren/voorzitters samenkomen in een multiculturele en transdisciplinaire face to face evenement.

Studentenweek en de 4 challenges op het gebied van Welzijn
Tijdens het evenement vindt ook de 'Students Week' plaats en zullen studenten van de RUN-EU partners deelnemen aan een van de vier Short Advanced Programme (SAP) 'Aspects of Wellbeing' Challenges. De SAP-thema's bieden studenten een multidisciplinaire leeromgeving en kennis/middelen voor innovatie op het gebied van deze thema's in hun toekomstig werkveld en het belang en invloed daarvan voor de economie en de toekomst van de samenleving.. Op maandag 7 november begint de Studentenweek en starten alle studentdeelnemers aan een van de vier SAP-challenges.

Hier kun je het hele verhaal lezen
IN HET NIEUWS
Bron: www.dvhn.nl

Emmen spil in Europees netwerk voor recyclen kleding dankzij Cure Technology

Wereldwijd verdwijnen jaarlijks miljarden kilo's kleding in de verbrandingsoven. Dat moet anders. Recycle fabriek CuRe Technology uit Emmen wordt een van de hoofdrolspelers in een Europees project om kleding in te zamelen en te recyclen tot opnieuw te gebruiken garen.


VOOR IN DE AGENDA

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda