De kille kant van Spinoza door Ruben Endendijk

EMMEN - Op woensdag 25 januari geeft huisfilosoof Ruben Endendijk een lezing over Spinoza. Centraal in de lezing staan -naast een algemene schets van zijn filosofische en politieke denken- de donkere kanten van zijn hyperrationalistische wereldbeeld. Hoewel Spinoza in ons cultureel geheugen gegrift staat als een van de grondleggers van de moderne democratie en staat, en niet zelden wordt geassocieerd met begrippen als tolerantie en vrijheid, laat Ruben zien dat achter dit politiek optimisme, een denker schuilt die er niet voor terugdeinst mens, dier en natuur in een bepaalde kilheid te begrijpen.

Wie meer wil leren over het denken van Spinoza, kan op woensdag 25 januari in theater Loods 13 terecht, in het Rensenpark.

Een kaartje voor deze lezing kost € 10, inclusief thee of koffie en een heerlijke stroopwafel. Na afloop van de lezing is er de mogelijkheid om vragen aan Ruben te stellen, of na te genieten met een hapje en een drankje in ons café. De deuren gaan om 19.00 uur open, de lezing begint om 19.30 uur. Kaarten kunnen online gekocht worden, maar ook aan de deur. Kijk voor meer informatie op www.filosofiecafeemmen.nl

Ruben Endendijk (1986) is literatuurwetenschapper en filosoof, en promoveerde in 2021 op een proefschrift over de rol van waanzin in Spinoza's denken. Sinds 2022 is hij als huisfilosoof verbonden aan Filosofiecafé Emmen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda