De regio van Technische vakmanschap

EMMEN - De Dutch TechZone strekt zich uit over de gemeenten Borger-Odoorn, Emmen, Hoogeveen, Hardenberg en Coevorden. Samenwerken en kennis delen is onze grootste kracht. Ondernemers, kennis- en onderwijsinstellingen en de overheid werken samen om de economie in de regio duurzaam te versterken.

In de Dutch TechZone produceren we samen op uiterst slimme, duurzame en geheel eigen wijze. Daarbij ligt de focus op de maakindustrie. De inspanningen om de industriële positie van de regio te versterken en uit te bouwen hebben daarmee een breed karakter en sluiten aan bij de noordelijke en nationale inspanningen op dat punt. Zo bouwen we aan een veerkrachtige regio die blijft ontwikkelen. Wij maken het en de wereld weet het!

Een sterke regio heeft een sterk profiel. Door met elkaar te werken aan een goede profilering van de DutchTechZone profiteert het hele gebied daar optimaal van. Inmiddels is het contentplatform niet meer weg te denken en is het een bibliotheek met verhalen uit de omgeving. Niet alleen successen, maar ook wat er gebeurt en punten waarop een bedrijf kan aanhaken.

Heb jij een verhaal dat je wilt delen? Neem dan contact met ons op via de button:
CONTACT
IN HET NIEUWS
ron: www.dutchtechzone.nl

WELKOM!
We hebben goed nieuws! Vanaf 1 september is de gemeente Borger-Odoorn toegetreden tot de Dutch TechZone. De gemeente Borger-Odoorn heeft voor de zomer aangegeven graag toe te willen treden tot de Dutch TechZone. De partners hebben hier unaniem in toegestemd en in september heeft de ondertekening door alle partijen plaatsgevonden. DTZ biedt een regionaal netwerk aan onze ondernemers met technisch vakmanschap. Zo kunnen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties samenwerken.


Wethouder Jeroen Hartsuiker zet zijn handtekening om toe te treden tot Dutch TechZone.
Bron: www.nhlstenden.com

Minister Dijkgraaf brengt werkbezoek aan toekomstige onderwijscampus in Emmen

Robbert Dijkgraaf bracht maandag 11 september een werkbezoek aan Emmen en de in ontwikkeling zijnde Greenwise Campus. De demissionair minister van OCW wil meer samenwerking tussen de opleidingsniveaus, onder andere door te werken aan doorlopende leerlijnen: Emmen brengt dit in de praktijk en loopt daarmee voorop, dat ziet de minister ook. Tijdens het werkbezoek gaven Drenthe College, Gemeente Emmen en NHL Stenden de minister een inkijkje in de ontwikkelingen.
“Om de grote uitdagingen van deze tijd aan te kunnen, moet het onderwijs nog meer één geheel zijn. Met gelijke waardering voor alle studenten en alle opleidingen, van praktisch tot theoretisch. En mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs die van elkaar leren”, verklaart minister Dijkgraaf.

Hoe het mbo-hbo nu al in elkaar overloopt

In Emmen heeft Dijkgraaf in de praktijk ondervonden hoe mbo- en hbo-studenten samenwerken in het gezamenlijke restaurant Stones van Drenthe College en NHL Stenden. “Bijzonder om de lunch voor de minister te mogen verzorgen en geweldig dat hij het belang van samenwerking tussen mbo en hbo ziet. Iets wat wij hier al dagelijks doen en ik veel van leer”, aldus een aanwezige student.
NHLStenden-BezoekMinisterDijkgraaf-1709-360-LR.jpg
Klik hier voor het hele verhaal
Bron: www.linkedin.nl

Start grensoverschrijdende fieldlabs

De IT hub is vorige week van start gegaan met de grensoverschrijdende fieldlabs voor het Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe project binationale mbo-curricula in samenwerking met het Rijnland Instituut

Afgelopen maandag zijn zowel de ICT-studenten als docenten van het Alfa-college Hardenberg en Hoogeveen, Kaufmännische Berufsbildende Schulen Nordhorn, de Gewerbliche Berufsbildende Schulen Nordhorn, het Berufskolleg Königstraße Gelsenkirchen en ondernemers begonnen met de 4 IT-fieldlabs op de IT Hub in Hoogeveen. In een periode van 4 weken zullen studenten in binationale teams samenwerken aan een praktijkopdracht voor Nidaros. Het belangrijkste doel van deze fieldlabs is om de mbo-opleidingen in Drenthe en de aangrenzende Duitse grensregio beter op elkaar te laten aansluiten. Hierdoor krijgen studenten de kans om na het afronden van hun opleiding aan beide zijden van de grens te werken.

Deze eerste dag van het programma stond in het teken van kennismaking en het leren over elkaars cultuur en achtergrond, met als doel een hechte, efficiënte en succesvolle samenwerking te starten voor de komende weken!

Voorvertoning van afbeelding

Meer weten over Dutch TechZone? kijk op de website
Bron: www.rtvdrenthe.nl

In Emmen moet de oplossing worden uitgevonden voor vervuilende microplastics in kleding

In Emmen moet de oplossing worden gevonden voor vervuilende microplastics. Een van de grootste boosdoeners? De polyester in onze kleding. Innovatiebedrijf Senbis doet nu onderzoek naar een biologisch afbreekbare variant. "Als deze uitvinding lukt, dan draagt straks iedereen verantwoorde kleding, die net als bluetooth ontwikkeld is in Emmen."

"De heilige graal die we zoeken gaat over kleding", legt directeur Gerard Nijhoving van Senbis uit. "Zestig procent of meer van onze kleding bestaat uit polyester. Plastic kunststof dus. Kleding slijt tijdens het dragen en wassen. Kijk eens in droger hoeveel vezels er achter blijven na een wasbeurt. Dat is wat je kunt zien. Wat je niet kunt zien zijn de veel kleinere deeltjes, de micro-plastics. Die komen via het afvalwater en de rioolzuivering weer in het oppervlaktewater en het milieu terecht", zegt Nijhoving. En als je een kledingstuk weggooit gooi je eigenlijk aardolie weg.

Senbis kunstgaren Gerard Hijhoving
Microplastics are killing

Het kledingvoorbeeld is slechts een topje van de ijsberg. Overal waar we uit olie-gemaakt-plastic gebruiken dat daarna in het milieu terecht komt, daar ontstaat uiteindelijk vervuiling door minuscule stukjes plastics. Denk aan maai-trimmers, visnetten, plastic dat we weg gooien, slijtage van autobanden. En er zijn ook tig verzorgingsproducten waar microplastics in zitten: gezichtsscrub of tandpasta bijvoorbeeld. De lijst is oneindig.
Uiteindelijk komen al die onzichtbare deeltjes plastic in de natuur, in dieren of in onszelf terecht. Bijvoorbeeld via de waterzuivering, die die minuscule stukjes plastic er nooit uit zal kunnen halen. Nijhoving: "In cosmetica is het gelukkig sinds deze week verboden. Dat moet. Het is al aangetoond dat microplastics inmiddels in ons bloed zitten."
Waar Senbis zich nu focust op de uitvinding van een afbreekbare variant voor polyester, heeft het intussen al oplossingen gevonden voor de maai-trimmer, netten in de visserij en kunststofkorrels voor op het sportveld van kunstgras. Die zijn inmiddels allemaal biologisch afbreekbaar dankzij de slimme koppen van het bedrijf op het Getec Park in Emmen.

Lees hier het hele verhaal
LEES MEE WAT ER GEBEURT IN

bron:www.composeit.nl
Compose It show(cases)

Noord Nederland – We geven het meteen toe, Compose It bestaat nog niet zo heel lang. Wel bestaat het duurzaam ontwikkelen en innoveren al flinke tijd, maar onder de naam van Compose It heeft composiet-innovatie in Noord Nederland een gezicht, ontmoetingsplek én sparringpartner gekregen. Daarom vandaag een langverwacht interview met aanjagers en verbinders van de projecten, Rudmer Heij en Carl Schultz, over impact, innovatie en de samenkomst ervan in vijf showcases.

Footprint

Daar zitten we dan, klaar voor het online interview, elk in één van de drie noordelijke provincies. Een typerend symbool en toevallig voorbeeld van Compose It als je er over nadenkt. Al ruim anderhalf jaar is Compose It een initiatief dat samenwerkingen smeedt tussen kennisinstellingen, ondernemingen en andere partijen om de duurzame materialentransitie aan te jagen. “We proberen kansen te creëren, en dan vooral met de combinatie van kennis en daadkracht die we in Noord Nederland hebben”, aldus Carl. Daar hoort een specialisatie, of vernauwing bij. “Want ja,” valt Rudmer bij, “we hebben in het noorden toch wel echt de kennis en kunde om koploper te zijn in innovatie met biocomposiet en composiet uit gerecycled materiaal.” De rol van Rudmer en Carl hierin is simpel gezegd om de innovatiekansen te signaleren, de partijen met elkaar in contact te brengen, en om vervolgens over te gaan tot het samen ontwikkelen. “We hebben in onze regio alle aanknooppunten en mogelijkheden om van land tot pand te produceren als het om biocomposieten gaat.”

Iedereen van de partij
Uit deze werkwijze vloeien dus duurzame relaties, contacten en composiet gerelateerde netwerken. En daaruit? Daaruit vloeien op hun beurt samenwerkingen die leiden tot ideeën en uiteindelijk echte producten. Lokaal ontwikkelde producten, maar met wereldwijde furore. Rudmer geeft aan dat de samenwerkingen tussen verschillende partijen een extra dimensie vormen. “Want waar kennisinstellingen en kleinere partijen snel kunnen ontwikkelen, hebben grotere partijen weer financiële slagkracht. We hebben daarom iedereen nodig in de transitie naar een duurzamer materiaalgebruik.” Een klassiek ‘één plus één is drie’ verhaal dus. Maar wat is er intussen al bewerkstelligd? En waar gaan we naartoe? We praten verder, met de showcases van Compose It als hoofdonderwerp.

Lees hier het hele interview

bron:www.iqblvd.nl

IQ BLVD boost je loopbaan met IQ Skills Program

Het bedrijvencluster IQ BLVD van en voor de maakindustrie introduceert het IQ Skills Program. Dit één jaar durende programma zit vol met interessante praktijkervaringen, trainingen voor persoonlijke ontwikkeling (future skills) én vakinhoudelijke opleiding in hightech en maakindustrie (SMART skills). Onder persoonlijke begeleiding worden alle skills verder aangescherpt om deelnemers klaar te stomen voor een succesvolle loopbaan bij de deelnemende IQ-bedrijven.

Het programma duurt één jaar en biedt een unieke kans om vanuit diverse kennisniveaus te werken aan praktijkcases binnen IQ-bedrijven, kennis te maken met verschillende bedrijven en jezelf op persoonlijk vlak verder te ontwikkelen. "We zijn verheugd om dit programma te introduceren", zegt Mireille Kinket van IQ BLVD. "We geloven in de kracht van continue groei. Met dit programma willen we medewerkers van de bedrijven van IQ BLVD de kans geven om te groeien, maar ook nieuw talent aantrekken en met elkaar laten wij ze aan de slag gaan met uitdagende cases uit de praktijk. Hierdoor laten wij nieuwe deelnemers kennismaken met de kansen van de regio én blijven talenten/professionals behouden. Het programma begint dit jaar in oktober 2023.”

IJzersterke maakindustrie

De aantrekkelijke groene regio van de IQ BLVD kent vele specialistische maak- en hightechbedrijven. Met elkaar, het onderwijs en de overheid wordt gewerkt aan een gezamenlijk doel; deze ijzersterke maakindustrie op de kaart zetten. Het IQ Skills Program is ontworpen om waardevolle werkervaring op te doen bij de diverse deelnemende bedrijven van de IQ BLVD. De deelnemers zijn in dienst van één van de deelnemende IQ-bedrijven en volgen één dag van de week aan dit ontwikkelingsprogramma. Het programma is een mix van hands-on ervaring, mentorship en professionele training. Deelnemers scherpen hun skills verder aan en maken werk van hun toekomst in de regio IQ.

Boost je loopbaan, meld je aan voor IQ Skills Program

Het programma is niet alleen bedoeld voor bestaande personeelsleden, maar ook voor ambitieuze pas afgestudeerden die op zoek zijn naar een baan of voor medewerkers bij bedrijven die nog geen lid zijn van IQ BLVD. Een geïnteresseerde kan zich dan melden bij IQ BLVD, www.iqblvd.nl/iqskillsprogram. Het programma biedt deelnemers de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen in een stimulerende en innovatieve IQ werkomgeving.

bron:www.skilss4future.nl


De kracht van samenwerking tussen installatiebedrijven en onderwijsinstellingen

In een wereld waar techniek en (complexe) installaties een steeds grotere rol spelen, staan de installatiebedrijven in onze regio voor grote uitdagingen zoals het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel en het verbeteren van de nodigde vaardigheden.

Dit nieuwste artikel gaat over het belang van een goede samenwerking tussen onze lokale installatiebedrijven en onderwijsinstellingen. Samen willen we innovatie, duurzaamheid en een positief imago bereiken voor deze sector. Door te investeren in de ontwikkeling van toekomstige vakmensen dragen we bij aan een bloeiende en toekomstbestendige installatiesector.

VOOR IN DE AGENDA


Kick-off Logistiek Kenniscentrum

Graag zouden we u willen uitnodigen voor de kick-off van het Logistiek kenniscentrum.

Datum: woensdag 18-10-2023
Tijd: 15:00-18:00
Locatie: Monierweg 4, 7741 KT Coevorden

Programma:
15.00 uur Inloop
15:15 Welkom en programma
15:30 Opening Burgermeester Coevorden
16:00 - 18:00 Activiteiten en netwerkborrel
Bron: www.it-hub.nl

ervaar-de-kracht-van-ai-header
Workshop ‘AI voor communicatieprofessionals’

Schrijf je in voor de workshop ‘AI voor communicatieprofessionals’. Tijdens deze praktische workshop laat Alan Joseph van Bureau Blinkers je zien welke AI-tools jij kunt inzetten om je werk te verlichten en te verrijken.

Je hebt inmiddels zelf vast al even gespeeld met ChatGPT, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf een AI te trainen? We richten ons in deze workshop vooral op de mogelijkheden om AI in te zetten om zelf beeldmateriaal te genereren. We maken je wegwijs in een woud van nieuwe tools. We laten je zien waar AI goed in is en waar de grenzen liggen.

Deze workshop is geschikt voor communicatieprofessionals op alle niveaus, van beginners tot experts. Of je nu een duidelijke kennis hebt van AI of gewoon nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden, je bent van harte welkom!

Wees er snel bij en schrijf je in.
Deelname is gratis!

DATUM 19 oktober 2023
TIJD 14:00 - 17:00 uur

LOCATIE IT Hub Griendtsveenweg 29, 7901 EB Hoogeveen

Bron: www.greenwisecampus.nl

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda