Gezamenlijke vuist tegen ondermijning in buitengebied: 130 agrariërs bezocht

EMMEN - In de strijd tegen ondermijning in het buitengebied hebben gemeenteambtenaren, politie en boa’s in Zuidoost Drenthe 130 bezoeken afgelegd aan bewoners van het buitengebied. Deze ‘De Boer Op’ actie is een gezamenlijk initiatief van alle overheden in Drenthe, ondersteund door de politie. De Boer Op is een van de initiatieven in het kader van de Drentse Aanpak Ondermijning. De gezamenlijke overheden hebben hun krachten gebundeld en trekken samen op in de strijd tegen ondermijning.


De Boer Op in Zuidoost-Drenthe

Doel van de bezoeken is om op een laagdrempelige wijze het gesprek aan te gaan over (signalen van) ondermijning. Wijkagenten, in ondermijning en milieu gespecialiseerde politiemedewerkers werkten daarbij samen met handhavers. Zij kijken terug op geslaagde dagen. Burgemeester Eric van Oosterhout is blij met de actie. “Het is belangrijk om onze inwoners, zeker in deze gebieden, weerbaarder te maken. Uiteindelijk kan je namelijk maar 1 keer nee zeggen tegen ondermijning. Bijkomend voordeel is dat wij ook een beter beeld krijgen van de problematiek in het buitengebied.”

Erkenning en herkenning
De gemeente is blij te zien dat de meeste bezochte agrariërs al goed op hoogte zijn van de risico’s die bijvoorbeeld het verhuren van een schuur met zich meebrengen. Toch werd het bezoek van politie en handhavers gewaardeerd. “Criminelen zijn natuurlijk een meester in het verbergen. Ik wist al aardig waar ik op moet letten, maar het is goed om hier in het hele gebied aandacht aan te besteden”, aldus één van de bewoners. “Ook is het fijn om te weten dat we er niet alleen voor staan.”

Waarom het buitengebied
Vanwege de uitgestrektheid van het buitengebied is het makkelijker om ongezien criminele activiteiten op te zetten. Criminelen blijken juist daarom interesse in het buitengebied te hebben om onder meer misbruik te maken van leegstaande panden zoals kassen, stallen en schuren voor bijvoorbeeld de productie van verdovende middelen. De campagne moet deze inwoners bewust maken van dit soort praktijken en de risico’s die aan dit soort ondermijning kleven. Door de bezoeken wordt de bewustwording vergroot en leert men signalen herkennen. Om ondermijning ook na het bezoek onder de aandacht te houden, deelde de gemeente speciale emmers uit met daarop het nummer van Meld Misdaad Anoniem.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda