Meer mensen na WW in bijstand in Drenthe

Na een aantal maanden met een toename, daalde het aantal WW-uitkeringen in Drenthe in november. De economie kwakkelt al bijna 2 jaar. De kans op het vinden van een baan voor mensen met een uitkering nam hierdoor af. Als gevolg hiervan kregen in 2023 meer mensen na hun WW-uitkering een bijstandsuitkering. In Drenthe is deze doorstroom iets hoger dan landelijk. Jongeren tot 25 jaar stromen het vaakst door naar de bijstand.

Meer mensen komen na WW-uitkering in de bijstand

In 2023 kregen meer mensen uit Drenthe na afloop van hun WW-uitkering een bijstandsuitkering. Het gaat om 144 inwoners van de arbeidsmarktregio Drenthe (4,0% van alle mensen van wie de WW stopte). Hiermee komen in de regio relatief iets meer mensen in de bijstand dan landelijk (3,7%). In 2021 en 2022 daalde de doorstroom juist, na een piek in coronajaar 2020. De relatief grotere doorstroom in 2023 gaat hand in hand met het stijgend aantal WW-uitkeringen en de dalende krapte op de arbeidsmarkt. De Nederlandse economie kromp in 2023 drie kwartalen achter elkaar.

Percentage doorstroom naar bijstand na WW-uitkering

Bron: UWV

Jongeren stromen vaakst door naar bijstand

De verschillen tussen regio’s hangen onder andere samen met de grootte van gemeenten. Over het algemeen komen vooral in grotere steden relatief veel WW’ers in de bijstand. Ook het soort werkgelegenheid speelt een rol. Zo is de doorstroom relatief hoog bij mensen die voor de WW-uitkering in de schoonmaak werkten, en juist laag vanuit de groothandel. Verder beïnvloedt de samenstelling van de (beroeps)bevolking de doorstroom. Jongeren, mensen zonder startkwalificatie en mensen met een deeltijdbaan doen relatief vaker een beroep op de bijstand. WW’ers van 25 tot 35 jaar stromen het vaakst door naar de bijstand: 5,4% van deze leeftijdscategorie uit Drenthe bij wie in 2023 de WW-uitkering eindigde. Een verklaring is het gebruik van andere financiële regelingen. Mensen kunnen namelijk na minimaal 10 jaar werken na de WW-uitkering vanuit de PAWW (Private aanvulling WW en WGA) een aanvullende uitkering krijgen als de werkgever is aangesloten bij deze regeling. Voor 60-plussers is ook een beroep op de IOW mogelijk: dat is een inkomstenvoorziening voor oudere werklozen. De IOW heeft gunstigere voorwaarden dan een bijstandsuitkering.

Erik Oosterveld, arbeidsmarktadviseur bij UWV: "De arbeidsmarkt werd in het afgelopen jaar minder gunstig voor een werkzoekende. Er waren minder vacatures, waardoor het vinden van werk lastiger werd. Dit vergroot het risico dat mensen geen werk vinden tijdens of vlak na hun WW-uitkering. Een deel van hen komt dan na verloop van tijd in de bijstand terecht."

De factsheets Doorstroom WW naar bijstand geven voor Drenthe regionale informatie over de doorstroom van WW naar bijstand, per leeftijdsgroep en per gemeente. Er is ook een landelijk webartikel Meer doorstroom vanuit de WW naar de bijstand.


Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op Arbeidsmarktinformatie (werk.nl).

Ontwikkeling WW-uitkeringen november

Drenthe ziet WW-uitkeringen afnemen in november

Eind november 2024 verstrekte UWV 4.907 WW-uitkeringen in Drenthe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 0,9% (-45 uitkeringen). Dit is minder dan de landelijke afname van 1,4%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Drenthe is 9,0%, oftewel 405 uitkeringen. Deze toename is iets lager dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+10,2%).

Vergelijkbaar beeld WW in Friesland en Groningen

In november nam de WW af in alle drie noordelijke provincies. Ten opzichte van vorig jaar is er overal in het Noorden sprake van een stijging van het aantal WW-uitkeringen.

  • UWV verstrekte eind november in de provincie Groningen 5.908 WW-uitkeringen; 2,0% minder dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind november 5,9% hoger dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in november af met 0,6% tot 6.420. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een stijging van 9,7%.

Toelichting

Over deze publicatie

  • In deze nieuwsflits wordt gebruik gemaakt van cijfers over de werkloosheidsuitkeringen (WW) van UWV. Dit is in lijn met het gezamenlijke landelijke persbericht van CBS en UWV. Het aantal WW-uitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid. De WW-cijfers geven derhalve een goed beeld van de dynamiek op de arbeidsmarkt. In de bijlage treft u de WW-cijfers uitgesplitst naar de gemeenten voor de provincie.

WW-uitkeringen

  • UWV geeft op basis van de Werkloosheidswet (WW) een uitkering aan werknemers die buiten hun schuld hun baan zijn kwijtgeraakt. Het aantal WW-uitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid. Het aantal WW-uitkeringen is exclusief werkloosheid als gevolg van betalingsonmacht bij faillissementen, werktijdverkorting en “onwerkbaar” weer. De belangrijkste redenen om een WW-uitkering te beëindigen zijn werkhervatting en het bereiken van de maximale uitkeringsduur.

WW-percentage

  • Het WW-percentage is het volume WW uitgedrukt als % van de beroepsbevolking. Deze WW-cijfers hebben betrekking op het aantal WW-uitkeringen, niet op het aantal personen. Het WW-percentage dient niet te worden verward met het werkloosheidspercentage (CBS). De cijfers zijn per 5 januari 2024 aangepast aan de CBS-publicatie van de beroepsbevolking volgens regio-indeling Besluit Werkgebieden 2024.

UWV Logo.jpg

Meer mensen na WW in bijstand in Drenthe.pdf

Meer mensen na WW in bijstand in Drenthe.pdf

Arbeidsmarktinformatie

www.werk.nl/...

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda