In Drenthe en Groningen drie keer zoveel SW-ers als in Randstad

EMMEN - Volgens participatiewet die per 1 januari ingaat moeten werknemers van sociale werkplaatsen steeds vaker een plek zoeken en krijgen in het bedrijfsleven Wat bij een vergelijking van provincies het meest opvalt is, dat verhoudingsgewijs in de randstadprovincies Utrecht, Noord- en Zuid Holland minder mensen bij een SW-bedrijf werken dan in Drenthe en Groningen.


In genoemde 3 provincies werkt 3 op de 1000 inwoners bij een Sociale Werkplaats, in Drenthe en Groningen is dit aandeel drie keer zo hoog: respectievelijk 8 en 11 per 1000 inwoners. Gelderland en Noord-Brabant komen uit op 6 per 1000, terwijl het landelijke gemiddelde ligt op 5 per 1000.

Minder kans op werk bedrijfsleven
In deze regio vinden mensen met een (mogelijke) SW-indicatie wellicht minder gemakkelijk een werkplek in het bedrijfsleven dan in het westen van het land en komen dan op de wachtlijst bij Emco te staan. Hierbij spelen economische omstandigheden natuurlijk ook een rol waardoor uitplaatsing van EMCO-personeel extra inspanning vergt en moeilijker en minder snel tot stand komt. Een nadelige bijkomstigheid is de ligging van zuidoost- Drenthe in een uithoek van Nederland waardoor het werkgebied beperkt is. Een grotere rijksbijdrage voor SW-bedrijven in economisch zwakkere regio’s zou juist zeer welkom en terecht zijn.

Herry Thole, voormalig bestuurslid Emco

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda