Prinsjesdaglezing Rabobank Westerbork Rabo-econoom bepleit structurele hervormingen

WESTERBORK - Structurele hervormingen zijn de beste manier om de Nederlandse economie weer vlot te trekken. Maatregelen op langere termijn zijn effectiever dan het doorvoeren van forse lastenverzwaringen op korte termijn. ?Het terugbrengen van de staatsschuld is een kwestie van lange adem?, betoogde econoom Theo Smid van Rabobank Nederland op maandagavond 24 september tijdens de jaarlijkse Prinsjesdaglezing voor leden van Rabobank Westerbork. Een langjarige aanpak van de problematiek is geloofwaardiger en levert in zijn ogen een groter draagvlak op in de samenleving. Smid noemde de btw-verhoging van 19 naar 21% een ?pleister op de wonde?. ?Met te hard bezuinigen bijt een land in de eigen staart?, zo sprak hij.

Bij het begin van de economische crisis in 2009 stond Nederland er slecht voor. Dit in tegenstelling tot Duitsland dat toen een overschot op de begroting had. De recessie in ons land kwam extra hard aan omdat opeenvolgende kabinetten er niet in waren geslaagd het begrotingstekort in de hand te houden. Een uitzondering was rond het jaar 2000 toen de rijksbegroting in de plus stond.
 
De 12 miljard euro aan ombuigingen in het Lenteakkoord zijn voor het grootste deel lastenverzwaringen, zowel voor burgers als voor bedrijven. Veel bezuinigen gaat ten koste van de economische groei met als gevolg dat de staatsschuld in verhouding tot wat we met elkaar produceren niet of nauwelijks daalt. En beleggers kijken vooral naar de hoogte van de overheidsschuld.

Om de economie weer gezond te maken bepleit de Rabo-econoom structurele maatregelen zoals het verhogen van de AOW-leeftijd, het beperken van de hypotheekrenteaftrek, het tegengaan van scheefwonen door de huren te verhogen voor mensen die veel verdienen en ingrepen in de zorg. Theo Smid is optimistisch over de toekomst. Bij de politieke partijen signaleert hij een grote bereidheid om hervormingen af te kondigen. Het welvaartsniveau in Nederland is hoog en internationaal is ons land zeer concurrerend. Toch moeten we de komende jaren rekening houden met een lage economische groei, mede door de vergrijzing en de afnemende groei van de arbeidsproductiviteit. “Maar uiteindelijk komen we er wel”, meent Theo Smid, die bij werkgevers en werknemers nog steeds veel bereidheid ziet om samen te werken bij het vinden van passende oplossingen. Aan het poldermodel is volgens hem nog geen einde gekomen.Rabobank Nederland voorziet voor 2013 een economische groei van 0,5%, terwijl het Centraal Planbureau rekent met een verbetering van 0,75%. Binnenkort komt de bank met nieuwe prognoses. “Het kan heel goed zijn dat we dan ook uitkomen op een groei van 0,75%”, zo verklaarde de Rabo-econoom, die een helder verhaal hield over de economische vooruitzichten van Nederland.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda