Ruim 4 miljoen voor sensorproject drinkwater

ASSEN 0 Het innovatieproject SAWA (Sensors and Water) krijgt een flinke financi?le impuls. Zowel vanuit het Ministerie van Economische Zaken (Pieken in de Delta), het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling als de provincies Groningen, Drenthe en Frysl?n wordt in totaal meer dan 4 miljoen euro ge?nvesteerd. Het verloop van het project, waarin de initiatiefnemers met grotendeels noordelijke bedrijven en kennisinstellingen geavanceerde sensoren willen ontwikkelen voor toepassingen op het gebied van drinkwaterkwaliteit, wordt wereldwijd met grote belangstelling gevolgd.

Het project is een initiatief van Waterlaboratorium Noord (WLN), Waterbedrijf Groningen, Waterleiding Maatschappij Drenthe, de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), Wateralliance en SensorUniverse, platform voor sensortechnologie. SAWA kan een flinke impuls geven aan de kwaliteit en efficiëntie van de drinkwatervoorziening, aan kennisontwikkeling en aan de Noord-Nederlandse (kennis)economie.

De marktpositie van vijftien deelnemende partijen wordt ermee versterkt en dat is bevorderlijk voor de economische bedrijvigheid en de uitbreiding van huidige en nieuwe werkgelegenheid. Het project behelst een investering van 8 miljoen euro, waarvan de initiatiefnemers zelf de helft bijeen brengen Tot op heden worden sensoren die waterkwaliteit kunnen meten nog maar weinig ingezet in het drinkwaterproductie- en distributieproces. Sensortechnologie maakt het mogelijk om drinkwaterkwaliteit realtime te meten en online te bewaken in de verschillende fasen van deze processen.

De kennis om dat te realiseren is er wel, maar is verspreid over afzonderlijke bedrijven op het gebied van waterkwaliteit, meettechniek, sensorontwikkeling en data-analyse. Het doel van SAWA is om deze kennis te bundelen zodat sensortechnologie de huidige kwaliteitscontroleprocessen uiteindelijk kan vervangen.

Kloppend hart van SAWA is het speciaal voor dit doel ingerichte testcentrum Sentec (sensoren testcentrum). Het Sentec is gevestigd op het terrein bij het waterlaboratorium WLN in Glimmen. Groot voordeel van deze locatie is dat zeer uiteenlopende waterkwaliteiten en hoogwaardige laboratoriumfaciliteiten direct beschikbaar zijn. Zo hebben deelnemers een realistische proeftuin voor hun experimenten met het meten van de volledige range aan waterkwaliteitsparameters.

Aan dit project doen de volgende partijen mee:*
* AVIC
* AquaExplorer BV
* Bright Spark BV
* Capilix BV
* INCAS 3
* Interline Systems BV
* KWR Watercycle Research Institute
* Microdish BV
* 2M Sensors LTD
* MicroLAN
* Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
* Wetsus, centre of excellence for sustainable water technology
* Waterlaboratorium Noord
* Waterbedrijf Groningen
* Waterleidingmaatschappij Drenthe

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda