Het Veenpark houdt eeuwenoud Drents gebruik met Pinksteren in ere.

BARGER COMPASCUUM - Pinksterbroed vindt naar een oude traditie plaats op 2e Pinksterdag in het plaggenhuttendorp ’t Aole Compas, gelegen in het Veenpark in Barger-Compascuum. In de middag lopen er kinderen in traditionele kleding en met mooie versierde bogen zingend langs de deuren. Na het zingen van een liedje krijgen ze van de bewoners snoep.


Het is géén Sint Maarten in juni, maar een eeuwenoud Drents gebruik waarbij kinderen met een “bruidje” langs de deuren gaan. De bewoners van de veenketen en plaggenhutten zijn allemaal thuis gebleven om de kinderen, die van deur tot deur gaan, te horen zingen. Ook de kinderen die het park bezoeken kunnen mee doen. Zij kunnen ook zingend langs de deuren in ‘t Aole Compas en voor álle zingende kinderen is er natuurlijk bij elk huisje een traktatie.

De stoet loopt om maandag 6 juni om 13.30, 14.15, 15.00 en 15.45 uur door het dorp. De tekst van het lied krijgen alle bezoekers bij binnenkomst uitgereikt.Historie van de Pinksterbroed Vroeger werden in het voorjaar de koeien door jonge mannen naar het weidegebied gebracht.


De koe die het eerst in het dorp arriveerde werd door de bewoners versierd en de eigenaar moest trakteren. Later was het niet meer de koe, maar de jongen die een bloemenhulde ontving. Ook dat veranderde in de loop der tijden. Kinderen gingen in groepjes van deur tot deur met in hun midden een bruidje. Het bruidje was natuurlijk bijzonder gekleed en liep onder een prachtige boog van groen en bloemen. Bij elk huis van het dorp zongen ze een speciaal lied.

Kijk voor meer informatie op de website http://www.veenpark.nl/pinksterbroed

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda