Knoflookpadden uitgezet

EMMEN - Van de knoflookpadden, die afgelopen periode in Dierenpark Emmen zijn opgekweekt, zijn de eerste dieren vanmiddag uitgezet in een natuurgebied bij Valthe. De rest van de ruim 2000 “kikkervisjes” zal later deze week van het dierenpark naar een aantal locaties in Drenthe verhuizen.

De knoflookpad behoort tot de meest bedreigde amfibieën in Nederland. Hij komt maar op enkele plaatsen in het oosten van Nederland voor. Dierenpark Emmen, Stichting RAVON, de provincie Drenthe, Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer Drenthe werken samen in een uitgebreid programma om deze padden te beschermen. Onderdeel van het programma is het opkweken van larven in het dierenpark.

De knoflookpad is een vijf tot acht centimeter grote pad met opvallend uitpuilende ogen. Hij is gelig tot bruin met op de rug een patroon van donkere vlekken. Hij heeft een uiterst verborgen manier van leven. Hij is in de schemer actief en zit overdag ingegraven. .

In de voortplantingsperiode verblijven de padden enkele weken in het water, waarbij zij zich het liefst in het diepe gedeelte ophouden. Vooral rond middernacht kwaken de mannetjes van onder de waterspiegel om vrouwtjes te lokken. Die vrouwtjes zetten eisnoeren af rond waterplanten. Van enkele van die eisnoeren zijn eieren naar het dierenpark overgebracht. Deze zijn met succes uitgegroeid tot de kikkervisjes tot wel 12 centimeter, die vandaag uitgezet zijn.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda