Turfbult van Rooie Geert vanaf Pasen te zien in Veenpark.

BARGER COMPASCUUM - De schuilplaats in een turfbult in het Veenpark in Barger-Compascuum wordt zaterdag 3 April om 14.00 onthuld. Veel familieleden, waaronder de kinderen, van de inmiddels overleden onderduikers Hendrik B?rmann en Benni en Resi Samson, zullen daarbij aanwezig zijn. De schuilplaats is door de initiatiefnemers uit Barger-Compascuum herbouwd op zo'n 400 meter van de plek waar deze in de Tweede Wereldoorlog heeft gestaan. Zij willen daarmee aan alle mensen die, met gevaar voor eigen leven, in deze oorlog anderen een schuilplaats hebben geboden eren. In dit geval gaat het in het bijzonder om Geert en Lide Suelmann omdat deze schuilplaats op hun erf in Barger-Compascuum stond. Moedige burgers


Er is in de omgeving van Emmen in de meidagen van 1940 niet zwaar gevochten. Al korte tijd nadat de Duitsers Nederland binnenvielen was het hele gebied in Duitse handen. De bevolking paste zich zo goed als het ging aan de nieuwe omstandigheden aan. Zo werden de ramen verduisterd en de radio's ingeleverd of verstopt. Enkele moedige burgers, verstopten ook mensen. Onderduikers, die zich in Duitsland moesten melden voor het leger of om te werken, en mensen van Joodse afkomst. Van de hele Joodse gemeenschap in Emmen en omgeving bleef bijna niemand over. De meeste werden naar de kampen getransporteerd. Sommige onderduikers die in de turfbult in Barger-Compascuum zaten zijn ook kortere of langere tijd ondergedoken bij de broer van Suelmann in Klazienaveen of de familie Nieters in Nieuw-Dordrecht.

De turfbult van Rooie Geert
Suelmann stond in het dorp bekend onder de naam "Rooie" Geert, vanwege zijn opvallend gekleurde haardos. Achter het huis waren de turven voor de winter opgestapeld. Een turfbult van ongeveer 3 bij 4 meter en bijna 3 meter hoog. Wat dan bijna niemand weet, is dat de turfbult hol is en geschikt is gemaakt als schuilplaats voor onderduikers.

De onderduikers
Hendrik Bürmann heeft de Duitse nationaliteit maar woont al vanaf zijn tweede levensjaar in Nederland. Hij krijgt een oproep om zich te melden voor het Duitse leger. Er is geen haar op zijn hoofd die daar aan denkt en hij besluit onder te duiken. Zijn halfbroer, Geert Suelmann, is actief in het verzet en besluit Hendrik een schuilplaats te bieden. In de turfbult achter zijn huis. Zelfs na de bevrijding besluit Bürmann niet meteen om zijn veilige haven te verlaten. Hij vertrouwt het zaakje niet en wacht nog een paar dagen af. Hendrik Bürmann overleed in 2001.

Benni Samson en Resi Cohen zijn van Joodse afkomst en uit Duitsland naar het gebied rond Emmen gevlucht. Ze voelen zich niet helemaal veilig. Als Benni in contact komt met Rooie Geert besluiten ze naar de turfbult in Barger-Compascuum te verhuizen. Na de bevrijding is er nog contact met de familie Suelmann. Zo ontvangt de familie in April 1949 een prachtige foto van het paar met de beide kinderen Willi en Simon. Benni Samson overleed in 1957 en zijn vrouw Resi in 2007.

De initiatiefnemers

Er hebben veel mensen meegewerkt aan de herbouw van de turfbult maar er waren drie initiatiefnemers, inwoners van Barger-Compascuum. Wim Hartmann, Bennie Berken en Joop Suelmann besloten om op deze manier een eerbetoon te brengen aan alle mensen die in de Tweede Wereldoorlog anderen hebben geholpen door ze een schuilplaats te bieden.  Met het herrijzen van de turfbult in het Veenpark worden Geert en Lide Suelmann in het bijzonder geëerd. "Tuurlijk, want het gaat over hun turfbult, voegt een van de initiatiefnemers er aan toe". (Zie ook fotoboek)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda