Veenpark trakteert wegens bijzondere vondst op abonnement

BARGER COMPASCUUM - Over ongeveer een maand opent het Veenpark, in samenwerking met Geopark Hondsrug een nieuwe expositie. Op zoek naar fotomateriaal voor deze tentoonstelling is een hele bijzondere vondst gedaan. Het betreft een fotoalbum met materiaal dat rond 1930 is gemaakt. Naast unieke, niet eerder vertoonde, foto?s van schamele plaggenhutten en veenarbeidershuisjes heeft het een bijzonder tweede deel. Het tweede deel bestaat uit foto?s van gezinnen voor ?luxe? stenen huizen in een nette woonwijk. De verbinding tussen de twee delen wordt gevormd door een foto van een groot fabriekscomplex, dat van Philips in Eindhoven.

De stenen huizen blijken in het stadsdeel Strijp in Eindhoven te zijn gefotografeerd, in het Drents Dorp. Dit is een wijk waar Philips de arbeiders heeft gehuisvest die uit Drenthe kwamen. Er moet nog meer onderzoek naar worden gedaan, maar nu al is duidelijk dat het album een uniek document vormt van de migratie van Drentse veenarbeiders naar Noord-Brabant. Er is echt een pareltje voor de nieuwe tentoonstelling gevonden. Reden voor het Veenpark om alle betalende bezoekers van 17 tot en met 28 mei te trakteren op een gratis abonnement voor het hele seizoen.

Het album van een vervener?
Het album is aangetroffen in één pakket met twee schriften waarin de vervener Roelf van Klinken in 1930 en 1931 zijn afrekeningen met de veenarbeiders heeft genoteerd, in Valthermond en Exloërmond Het fotoalbum lijkt daar bij te horen. Waarschijnlijk zijn het album en de twee schriften in de jaren ‘80 in het archief van het Veenpark terecht gekomen. De omslag van het album is aan de randen door de tand des tijds aangetast maar het binnenwerk, met 28 foto’s, is in goede conditie. Het album is niet gedocumenteerd, geen namen, geen plaatsen, geen jaartallen.

De eerste 22 foto’s geven een beeld van de woon- en leefomstandigheden van gezinnen en kinderen in het veengebied. Foto 23 is een opname van de Philipsfabriek en dan volgen er 5 afbeeldingen met straattaferelen uit het Drents Dorp in Eindhoven. Een toevallige, maar gouden, tip en een zoektocht op internet, brachten aan het licht dat het hier om het Drents Dorp van Philips gaat.


Dochterrijke vaders
Opvallend is dat de laatste foto’s van het veengebied, en de foto’s van het Drents Dorp, gezinnen tonen met veel dochters. Toeval? Zeker niet!. Philips is, in die periode van de vorige eeuw, vooral geïnteresseerd in grote gezinnen met veel dochters. Je kwam alleen in aanmerking voor een baan bij Philips als je minimaal drie dochters van veertien jaar of ouder had. Voor het werk aan de lopende band en de productie van lampen en radio’s.


Drents Dorp
Om de Drenten te huisvesten heeft Philips tussen 1925 en 1930 een nieuwe woonwijk gebouwd, al snel Drents Dorp genoemd. Bij het ontwerp van de wijk zou rekening gehouden zijn met de wensen van de Drenten om een moestuin te hebben en varkens en kippen te houden. De wijk bestaat nog steeds en er staan ongeveer 1.000 kleine vooroorlogse woningen.

Hulp bij onderzoek
Iedereen kan helpen bij het verder onderzoek naar de foto’s. Het Veenpark zelf gaat contact leggen met mensen in de omgeving van Valthermond, met het Philipsmuseum en mensen in het Drents Dorp. U kunt de foto’s tijdens de Pinksterdagen op een scherm in het Veenpark bekijken, en tips geven of op een andere manier uw steentje bijdragen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda