Interview Rudie Kagie over zijn memoir ‘Hopman’ in De Literaire Hemel

AMEN - Vrijdag 10 februari praat Albert Haar met journalist en schrijver Rudie Kagie in café De Amer in Amen. Kagie schreef een openhartig relaas over het intense contact dat hij als jongen had met een journalist/hoofdredacteur van een plaatselijk nieuwsblad in het Noorden van het land.


Deze ‘hopman’ nam Kagies journalistieke ambities serieus en stelde alles in het werk om hem als pleegzoon in huis te mogen nemen. Ze deelden een bijzondere intimiteit maar uiteindelijk liet de man hem vallen. Hoe kijkt Kagie hier nu op terug? Met rancune of begrip? Annette Timmer interviewt Nop Maas over dichteres Hanny Michaelis, die tien jaar geleden overleed. In haar nalatenschap werden stapels schriften gevonden, waarvan nu twee delen die de periode 1940-1945 beslaan worden uitgegeven. Het geeft een beeld van haar ontwikkeling en de manier waarop ze de oorlog onderging. Karin Amatmoekrim werd geboren in Paramaribo. In 1981 emigreerde ze naar Nederland. Ze was elf jaar toen ze voor het eerst hoorde dat haar vader in Suriname woonde. Tenzij de vader is een uiterst intiem portret van zowel vader als dochter.

Rudie Kagie wist op zijn achtste dat hij journalist wilde worden. Inmiddels zit hij 45 jaar in het vak.
Hij schreef tientallen boeken en artikelen, voornamelijk voor Vrij Nederland en hij is mede-oprichter van de nieuwe opiniekrant Argus, die 1 maart verschijnt.

Kagie woonde, na de echtscheiding van zijn ouders, in een kindertehuis in Voorschoten. Daarover gaat Schuifkaas (2011). In zijn nieuwe boek Hopman onderzoekt hij de relatie met een man die hij als jongen leerde kennen tijdens een vakantie in het Noorden. Deze journalist werkte bij een kantoorboekhandel annex krantenuitgeverij en wierp zich op als zijn mentor en tweede vader. Er ontwikkelde zich een bijzondere band, vermengd met religie en erotiek. Rudie Kagie heeft de namen veranderd. Hij wilde geen aanklacht schrijven, maar zocht naar verklaringen.

Hanny Michaelis (1922-2007) ontving voor haar poëzie in 1966 de Jan Campertprijs en in 1995 de Sjoerd Leikerprijs en de Anna Bijns Prijs. In de jaren vijftig was ze getrouwd met Gerard van het Reve. Ze werd geboren in Amsterdam. In 1942 moest ze onderduiken. Haar ouders werden opgepakt en via kamp Westerbork weggevoerd naar Sobibor, waar ze werden vermoord. In Lenteloos voorjaar, oorlogsdagboek 1940-1941, beschrijft ze de dreiging van de aanstaande oorlog. Ze is zeventien jaar, leerling van het Vossius Gymnasium en beschikt dan al over een goed oog en scherpe pen. Nop Maas, die eerder haar jeugdherinneringen optekende in Verst verleden (2002) en biograaf van Reve is, bezorgt de uitgaven van haar dagboeken. Karin Amatmoekrim is geboren uit een Javaanse moeder en een Chinees-Creools-Indiaanse vader. Ze groeide op in IJmuiden, met een stiefvader. Tot haar 19de had ze zijn achternaam Boersma. Ze was ongeveer 20 jaar toen ze contact kreeg met haar biologische vader in Suriname, via brieven en foto’s. Later volgden bezoekjes aan Suriname. Hij bleek een indrukwekkende man met een grote reputatie als sportheld, charmeur en jager. Tenzij de vader is een zeer persoonlijk boek over de zoektocht naar haar vader, maar ook naar haar eigen identiteit. Waar voelt ze zich thuis?

Muziek: Weimartrio
Zie voor de complete voorjaarsprogrammering www.literairehemel.nl

De Literaire Hemel, vrijdag 10 februari 2017 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: € 15,00, jongeren t/m 21 jaar € 10,00




Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda