Marjolijn van Heemstra, Rouke Broersma, Jannie Regnerus én een kadootje

AMEN - Vrijdag 10 november wordt in De Literaire Hemel het 150ste nummer van Roet gepresenteerd. De redactie van het Drents letterkundig tiedschrift heeft voor deze extra dikke herfsteditie lezers en schrijvers opgeroepen een persoonlijke bijdrage te leveren over de betekenis van Roet. In café De Amer wordt Rouke Broersma geïnterviewd. Hij maakte elf jaar deel uit van de redactie en heeft in en over Roet gepubliceerd. Uitgeverij Het Drentse Boek geeft alle bezoekers van De Literaire Hemel een gratis exemplaar van het jubileumnummer.


Verder een gesprek met Marjolijn van Heemstra over haar roman En we noemen hem en met Jannie Regnerus over Tsjêbbe Hettinga (1949-2013). De Friese dichter, die als jonge man blind werd, speelt een belangrijke rol in haar roman Nachtschrijver.
Albert Haar en Annette Timmer interviewen de schrijvers. Pianist Maarten Koekkoek verzorgt de muziek.

Marjolijn van Heemstra is theatermaker, dichter en schrijver. Elke zaterdag staat haar column in de bijlage Tijd van dagblad Trouw. In augustus verscheen de bundeling Het groeit! Het leeft! De eerste twee jaar met kind. Daarnaast kwam dit jaar En we noemen hem uit, een roman waarin het nieuwe leven dat bij haar op komst was verbonden wordt met de geschiedenis van een verre neef die kort na de oorlog op Sinterklaasavond ‘een bommetje’ bezorgde bij een voormalige verrader.

Rouke Broersma maakte van 1989 tot 2000 deel uit van de redactie van Roet. Het Drents letterkundig tiedschrift verscheen voor het eerst in 1979. Ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan van Roet (2014) schreef hij De Vertaalslag. Een scheppingsverhaal. Dit verhaal komt terug in zijn in september 2017 verschenen drieluik In den beginne. Rouke was van grote betekenis voor Roet, maar wat betekende Roet voor Rouke?

Jannie Regnerus is beeldend kunstenaar en schrijver. Haar reisboek over Mongolië en Japan werd bekroond met de VPRO Bob den Uyl Prijs en de roman Het lam stond in 2014 op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs. Aanzet voor Nachtschrijver was een bijzondere ontmoeting die ze had op Vlieland met Tsjêbbe Hettinga. Jannie Regnerus, zelf geboren in Oudebildtzijl, noemt hem Blindman. Ze schreef dan ook geen biografische roman maar een fictioneel verhaal over verbeelding en inspiratie met als hoofdpersoon Hannah, schilderij-restaurator bij het Rijksmuseum. Zij voelt diepe verwantschap met de man die uit zijn hoofd verzen reciteert over het Friese landschap. “Het is als zingen en huilen tegelijk”. Van Tsjêbbe Hettinga is onlangs de verzamelbundel Het vaderpaard/It faderpaard uitgebracht.

De Literaire Hemel, vrijdag 10 november 2017 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: € 15,00
www.literairehemel.nl

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda