Demonstraties en workshops ambachten

ODOORN - Tijdens het SIVO Dans- en Muziekfestival geeft een aantal ambachtslieden op zaterdag 2 en zondag 3 augustus demonstraties en workshops. Het gaat om ambachtslieden die hun traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland plaatsten.

Bezoekers kunnen van dichtbij zien hoe de ambachtslieden te werk gaan en de materialen hanteren. De aanwezige ambachtslieden geven graag uitleg over hun werk en technieken. Voor belangstellenden bestaat de mogelijkheid zelf onder begeleiding van de ambachtsman- of vrouw een klein werkstukje te maken. De ambachtslieden verkopen ook werk. De workshops vinden plaats in drie tenten op het terrein van de MultiCultimarkt.
Op zaterdag zijn er demonstraties en workshops papierknipkunst, strovlechten en Staphorster stipwerk. Op zondag zijn de volgende ambachten aanwezig: papierknipkunst, Staphorster stipwerk en Hindelooper schilderwerk.

Papierknipkunst

Papierknipkunst is het knippen of snijden van vormen uit papier. De knipsels variëren van simpel tot zeer gedetailleerd, zoals u zult zien. Een techniek die in Nederland veel gebruikt wordt, is het dubbelvouwen van het papier om een symmetrisch knipsel te krijgen. Vaak knipt men na het openvouwen van het papier aan de randen afwijkende details zodat er verschillende taferelen ontstaan. De onderwerpen die geknipt worden zijn heel divers, er zijn geen typisch Nederlandse motieven. Vaak knippen Nederlanders voor een speciale gelegenheid, een huwelijk of geboorte, of een actualiteit. Ook knippen veel leden van de Nederlandse Vereniging van Papierknipkunst, een landelijke vereniging van papierknippers hun eigen (kerst-) kaarten. De geschiedenis van papierknipkunst in Nederland gaat terug tot de zestiende eeuw. Papierknipsels werden toen zeer gewaardeerd.In een enkel geval kon een knipsel kon toen meer opbrengen dan een schilderij van Rembrandt van Rijn. Vandaag de dag zijn er enkele honderden papierknipkunstenaars actief in Nederland.Voor deze gelegenheid geven leden van de Knipkring Oost demonstraties en workshops.

Staphorster stipwerk

Staphorster stipwerk is een techniek om stoffen en andere materialen te versieren. Kleine stipjes van verf in verschillende kleuren zorgen voor prachtige, soms ingewikkelde, motieven. De stipjes worden met stempels op de stof gedrukt. De stempels worden gemaakt van materiaal van vroeger bijvoorbeeld klosjes hout of kurken, waarin spijkertjes, kopspelden en andere kleine stukjes metaal worden geslagen. Iedere stempel heeft zijn eigen kleur en als de vormen en kleuren gecombineerd worden ontstaan er patronen.
Van oudsher wordt Staphorster stipwerk vooral toegepast op de stoffen voor klederdracht. De gestipte stof wordt gebruikt voor mutsjes en kraplappen. De gebruikte kleurencombinaties vertellen iets over de draagster. Of zij in de rouw is bijvoorbeeld. De Staphorster klederdracht, en daarmee ook het stipwerk, is nauw verbonden met de

Staphorster identiteit.
Nu er minder mensen klederdracht dragen heeft Staphorster stipper Gerard van Oosten nieuwe stempels en verf ontwikkeld, om ook andere modernere materialen te kunnen bestippen. Nu kan het traditionele Staphorster stipwerk ook toegepast worden op de huidige gebruiksvoorwerpen en stoffen, zoals badkleding, sieraden en kerstballen.

Hindelooper schilderwerk

Het Hindelooper schilderwerk is wereldberoemd. Het is een techniek waarbij meubels en andere gebruiksvoorwerpen met sierlijke bloemen, bladeren en krullen worden gedecoreerd. Veel gebruikte kleuren zijn roodbruin, wit, blauw of groen als ondergrond en okertinten, wit, blauw en rood worden veel toegepast voor de decoraties. De techniek stamt uit de zeventiende eeuw, toen Hindeloopen een welvarende havenplaats was. De kapiteinshuizen werden ingericht met meubels die beschilderd waren in de typische Hindelooper stijl. Aan het einde van de achttiende eeuw liep de zeehandel terug en werd Hindeloopen een ‘gewoon’ vissersplaatsje. Hindeloopen is heel populair bij toeristen. Het schilderwerk is hier een van de redenen van. Vader en zoon Bootsma hebben in Hindeloopen hun eigen atelier, waar ze volgens de traditionele techniek allerhande gebruiksvoorwerpen en meubels beschilderen. Er zijn nog maar weinig mensen die deze techniek beheersen.

Strovlechten

Het strovlechten is een techniek die in heel Europa voor komt. Met verschillende soorten stro worden van oudsher allerlei vormen gevlochten. Deze vormen hadden een grote symbolische betekenis. Zo konden ze het huis beschermen of een goede oogst afdwingen. De symboliek gaat veelal terug tot de tijd voordat Europa werd gekerstend.Er kan met allerlei soorten stro gevlochten worden zoals tarwe, haver, rogge en gerst. Ook de aren vormen een belangrijk decoratief element in het vlechtwerk. Voor dat er echter gevlochten kan wordt het stro eerst enige tijd in water geweekt worden zodat het tijdens het vlechten niet breekt. DinyGerding, die op zaterdag de workshop verzorgt,is in 1979 voor het eerst met strovlechten in aanraking gekomen sindsdien heeft ze zich ontwikkeld tot een specialist op het gebied van strovlechten en geeft ze het hele jaar door workshops.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda